Šminka

OVAKO SU SE ŠMINKALE NAŠE PRABAKE: Skoro sve su radile prstima, a izgledale su besprekorno! Ove trikove treba da znamo

Jedan snimak iz 30-ih godina pokazuje kako se tada lepota isticala.

07.08.2024 14:49

OVAKO SU SE ŠMINKALE NAŠE PRABAKE: Skoro sve su radile prstima, a izgledale su besprekorno! Ove trikove treba da znamo
Printscreen/Instagram/how.vintage

Internetom kruži snimak koji je posebno privukao pažnju, jer nam je otkrio kako su se naše prabake snalazile u situacijama kada je trebalo ulepšati se za neku priliku. Lepota je oduvek bila imperativ i nešto što su žene morale da poseduju. Vremena su se menjala, a sa njima i percepcija mejkapa i šta bi on trebalo da predstavlja. Budući da nije bilo posebnih četki, blendera i šminke u to vreme, šminkeri su improvizovali na razne načine šminkanje.

U snimku se vidi kako su veliku pažnju posvećivale proporcijama i konturisanju lica u čemu im je pomagao neki alat koji bi odredio jednaki razmak između čela, nosa i brade. Kada bi se to odredilo šminker bi prelazio na konturisanje lica. I to se obavljalo uglavnom iscrtavanjem punih trouglova na jagodicama koji bi se kasnije blendovali jednostavno - prstom.

Iscrtani trouglovi na različitim delovima lica su bili vizuelni efekat koji je sakrivao nedostatke kod oblika lica i najčešće se primenjivao na ovalna lica. Problem tankih usana kod žena šminkeri su rešavali jakim karminima koji su davali vizuelni efekat da su one pune.

Ljude na mrežama je oduševio snimak, a mnogi su komentarisali da li su tadašnje jednostavne metode šminkanja bile efektnije i bolje.

- Koliko smo se promenili u mejkap stilovima, ali divno je videti ovako nešto.

- Zbog toga sva lica izgledaju isto nakon šminkanja.

- Ova dama izgleda jednostavno lepo sa i bez šminke.

- Izgleda kao da oni znaju šta rade.

- Pa, vidimo da konturisanje nije ništa novo - bili su neki od komentara.

Mnoge žene su se složile da je ovo šminkanje bilo jednostavnije i prirodnije i da se prilagođavalo svakoj ženi u zavisnosti od crta lica, a da nije kao danas univerzalni obrazac koji prate svi. Korisnici mreže su naveli da zbog toga danas svaka žena liči jedna na drugu a u još gorem slučaju kod nekih ima kontraefekat.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)