Moda

Tašna LEJDI DAJANE ponovo u modi: Da li je imate u svom ormanu? (FOTO)

Stil lejdi Dajane su žene širom sveta rado kopirale, jer je odisao prefinjenošću i sofisticiranim izgledom. Odeća nije bila jedino čemu je ona posvećivala posebnu pažnju. Aksesoari su bili njena slaba tačka, a torba koju je često nosila postala je njen zaštitni znak i motiv za pojedine brendove.

13.08.2022 17:00

Tašna LEJDI DAJANE ponovo u modi: Da li je imate u svom ormanu? (FOTO)
AP -

Iako su među prvim Gučijevim torbama i one iz daleke 1947. godine poznate kao "bambus torbe"  proizvedene iz oskudice i zbog nedostatka kože, one ni dan danas nisu izgubile na svom značaju. Naprotiv, autentičnost tada kreirane torbice koja je bila potpuna inovacija na modnom tržištu, ostala je ista i značaj joj se vremenom samo povećao.

Dizajner Gučio Guči je u posleratnoj Italiji sa timom svojih zanatlija došao na ideju da napravi ovakvu torbu, usled nedostatka stadardnih materijala, te je to rezultiralo jednim od kultnih otkrića u koje su žene širom sveta počele da se kunu.

Ručka napravljena od bambusa postala je zaštitni znak prefinjenih žena među kojima je bila i britanska princeza Dajana, čija su mnoga pojavljivanja u javnosti bila nemoguća bez ove torbice. Osim elegantnih izdanja, ona je umela da upari ovaj modni dodatak savršeno i u svoj sportski stil.

 

 

Zaobljenog oblika, ručno izrađene i lakirane, da bi dobile na svojoj blistavosti i luksuzu, ručke od bambusa su počele da krase torbe od raznih materijala ovog brenda, ali su i drugi Gučijevi konkurenti počeli da izrađuju slične modele poput "Prade", kasnije "Tom Forda" i mnogih drugih.

Međutim, Lejdi Dajana nije bila jedina koju su povezivali uz ovaj aksesoar. Njoj je bila verna i nekadašnja prva dama Amerike, Džeki Kenedi, ali i princeza Grejs Keli. Torba je i pored toga što je proizvodnja sa kožom nastavljena, ostala i dalje kultni dodatak ženskih autfita i ljubiteljki ovog aksesoara.

 

 

Torba od bambusovog drveta sa isto takvim kišobranom od njegove drške, pojavila se u filmu "Putovanje u Italiju" 1954. godine, gde se Ingrid Bergman sa njima pojavljuje na fotografiji.

 

 

Prošle godine je dizajner Gučijeve kuće Alesandro Mikel, ponovo lansirao kultnu torbu kao „Guči Dajana“ u čast princeze kojoj je ona godinama bila verna. Torba je prostranijeg i komfornijeg izgleda, poput cegera za pijacu u odnosu na formalniji stil koji ovaj brend neguje.

Bezvremenski dizajn ove čuvene "0633" torbe ostao je do dana današnjeg isti, međutim, on je proširio svoj asortiman na rančeve i mini torbice. Ovaj model torbi je proširio svoju praktičnost pa je od minimalističkih elegantnih torbica prešao i na letnje komfornije i platnene torbe sa ovom ručkom.

 

 

Mnogi brendovi poput "Prade" i "Miju Miju" uvrstile su ih u prolećne letnje kolekcije prethodnih godina, međutim, oni koji su verni autentičnom klasičnom stilu kakav je lansirao Guči, radije se opredeljuju za stil lejdi Dajane i Džeki Kenedi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)