STILSKA ČITANKA

STILSKI VODIČ ZA POČETNIKE: Odaberite vaš omiljeni način odevanja!

Ako vas često zbunjuju bombastični nazivi trendova u modnim časopisima, mi vam rešavamo misteriju i otkrivamo osnovne karakteristike različitih stilova oblačenja.

03.02.2022 14:00

STILSKI VODIČ ZA POČETNIKE: Odaberite vaš omiljeni način odevanja!
pexels.com

Kada bi vas neko pitao da mu definišete vaš način odevanja, verovatno biste ga pogledali u čudu i prevrnuli očima. Istina je da nas društvene mreže i mediji sa svih strana zasipaju komplikovanim terminima za kojima suštinski opisuju nečiji stil oblačenja. Portal Srećna Republika vam te kompleksne termine razlaže na proste činioce i donosi mali stilski priručnik.

1. Klasičan stil

Haljine ispod ili do kolena za žene, odela, košulje i kravate za muškarce. Neutralne boje, jednostavni krojevi i kvalitetni materijali. Nose se salonke sa stileto štiklom, uglancane i uglavnom od lakirane ili napa kože. Nose se biseri ili neupadljive ali efetkne dijamantske minđuše. Modni evergrin, u dve reči.

2. Sportski stil

Trenerke, duksevi, helanke, patike, kačketi i šorcevi. Odeća koja se kreće sa telom ili ne oseća na njemu i ona koja ne ometa pokrete. Kao što joj i samo ime kaže, nastala za potrebe sportista i njihovih dresova, pa se preselila i među opštu populaciju. Zvanična uniforma 2020. godine.

3. Romantični stil

Mahom kod žena, obilje šifona i tila, cvetni dezeni i pastelne boje, lepršave haljine i suknje, karneri i širi rukavi, uz dodatak čipke i ženstvenih krojeva.

4. Grandž stil

Način odevanja svakog rokera 90-ih godina. Samo naizgled neuredan stil, uz obilje slojeva, iscepane farmerke, flanelsku kariranu košulju, majicu na kratke rukave sa nekom buntovnom porukom, nezaobilazne starke koje izgledaju kao da su došle iz praistorije ili vojničke čizme.

5. Gotski stil

Dominacija crne boje na jako bledom tenu, kontrast je ono što čini okosnicu ovog stila. Korseti i čipka su prisutni, rukavice, čoker ogrlice, tamna šminka. Nosi se sve od kratke suknje do skoro balskih haljina, mrežaste čarape proviruju a na nogama su obično martinke.

6. Boho-šik stil

Duge i lepšave haljine, pomalo šireg kroja, neutralnih i zemljanih boja, sa aksesoarima u upečatljivim bojama i oblicima. Šeširi i torbice sa resama i rimljanke dominiraju.

7. „Prepi“ stil

Ovaj način odevanja inspirisan je nekadašnjim zvaničnim školskim uniformama prestižnih američkih univerziteta. Karakteriše ih karirani dezen, obilje vunenih blejzera i plisiranih suknji, pulovera, oksfordica. Aksesoari su obavezne naočare za vid i čarape iznad kolena.

8. Mornarski stil

Majice na teget pruge, bele suknje i kapri pantalone, detalji u crvenoj boji, espadrile i mačkaste sunčane naočare, piše portal 5minutecrafts.site

9. Kaubojski stil

Džins, kaubojske čizme, prsluci i jakne od antilopa, rese na tašnicama, dugačke suknje i kaiševi sa upadljivim kopčama. Dominira smeđa i boja konjaka.

10. Kežual stil

Poznat još i kao „normcore“. Odlikuje ga uniseks odeća, u kojoj dominiraju komadi koje podjednako dobro mogu da nose i žene i muškarci. Nose se pantalone od teksasa i pamuka, košulje zavrnutih rukava, dukserice, džemperi i patike. Dok je klasični stil bio osnova kancelarijskog dres koda do početka 2000-ih, ovaj stil je sada preuzeo vođstvo svojom udobnošću i nonšalantnom elegancijom.

11. Vojnički stil

Sve nijanse zelene, smeđe i kaki boje uz dominaciju maslinastozelenih detalja. Pojavljuju se i nitne i pruge, poneka zvezda. Kamuflažna šara se javlja na pantalonama i majicama. Nose se kargo pantalone, bomber i parka jakne a stopala krase naravno vojničke čizme. Glavni aksesoar su pilotske naočare.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)