Lice

EVO ŠTA SE DESI KAD SE UBRIZGAJU FILERI OKO OČIJU! Katastrofalne posledice, lekari upozoravaju: U ove 4 tačke ih nikako ne stavljajte!

Vaskularna okluzija je jedna od najvećih pretnji, ali može doći i do daleko opasnih komplikacija ukoliko ovu estetsku informaciju sprovode nestručna lica.

05.05.2023 22:01

EVO ŠTA SE DESI KAD SE UBRIZGAJU FILERI OKO OČIJU! Katastrofalne posledice, lekari upozoravaju: U ove 4 tačke ih nikako ne stavljajte!
shutterstock.com

Denis Serano je dermatolog koja na TikToku često deli savete o nezi kože. Iako je ubrizgavanje filera popularan način da se licu vrati mladalački izgled i sjaj ona tvrdi da postoje četiri tačke u koje ona nikad ne bi ubrizgala filere.

Kako je objasnila, na taj način tretirani delovi lica postaće još osetljiviji, a posebno je opasno ubrizgavati filere u predelu oka jer preti opasnost od slepila. 

Opasni fileri

Ubrizgavanje filera, kao najpopularnija nehiruška intervencija, podrazumeva ubacivanje injekcijama gela u određena područja oko oka kako bi se poboljšao volumen kože koji opada usled starenja.

Seranova upozorava i na vaskularnu okluziju, koja se događa kad se gel ubrizga u venu ili krvni sud, usled čega dolazi do zapušenja i ozbiljnih komplikacija po zdravlje pacijenta. 

- Zapravo, stavljanje filera bilo gde u centralni deo lica može biti veoma opasno, čak i kad se ubrizgava sa spoljašne strane lica. Vene i krvni sudovi bliže su očima pa kad se gel od filera ubrizga na takva mesta postoji opasnost od slepila i ozbiljnih zdravstvenih problema - objasnila je ona.

Kako je navela, postoje četriri tačke na licu gde ona kao dermatolog nikad ne bi ubrizgala filere.

  • između obrva
  • u čelo
  • u nos
  • u predelu linija smejalica oko usana

Prema njenim rečima, najopasniji su fileri koji se ubrizgavaju između obrva i u području očiju. Manje su opasne intervencije na vrhu nosa.

- To samo znači da nećete oslepeti, ali ne znači da nisu moguće komplikacije - dodala je ona.    

unsplash.com

Pacijenti često ne znaju koji su sve rizici od ubrizgavanja filera u lice

Upozorenje hirurga 

Kao dermatolog ona je veliki protivnik rinoplastike, osim ukoliko se ne nađe baš dobar i iskusan hirurg. 

- Botoks u ovim područjima ne može da izazove vaskularnu okluziju na način na koji to rade fileri. Nije mi želja da bilo koga uplašim, već samo da upozorim pacijente na moguće rizike i komplikacije, posebno ukoliko takve intervencije i estetske zahvate rade kod nestručne osobe - naglasila je Seranova. 

Prema pisanju više stručnih časopisa, ali i prema rečima estetskog hirurga dr Džulije Sen, vaskularna okluzija je najčešća komplikacija o kojoj većina pacijenata koji ubrizgavaju filere nema pojma.

- Posledice mogu biti vrlo opasne - od nekroze tkiva, do ožiljaka, slepila, moždanog udara, čak i smrti. Klijenti koji traže tu vrstu estetske intervencije najčešće nisu ni svesni rizika - upozorila je estetski hirurg Džulija Sen.    

BONUS VIDEO:

Komentari (0)