ZA KOSU IZ SNOVA

DA BOJA DUŽE TRAJE: Najčešće greške nakon farbanja i kako ih izbeći!

Ukoliko želite da vam nova boja kose potraje i da i nakon nekoliko nedelja bude blistava kao da ste upravo izašli iz salona, obratite pažnju na ove 4 stvari.

31.01.2022 16:14

DA BOJA DUŽE TRAJE: Najčešće greške nakon farbanja i kako ih izbeći!
pexels.com

Upravo ste se ofarbali, svom frizeru ste ostavili popriličnu sumu novca, zaljubljeni ste u svoju novu boju i nadate se da će ona da potraje. A onda zastanete i setite se da će se ona za par nedelja isprati i rastužite se u trenutku. Nije sve tako crno, portal Srećna Republika vam donosi 4 trika koji će biti vaši mali saveznici za postojanost i sjaj vaše nove boje.

Pranje

Za početak, kosu ne treba prati 72 sata, odnosno 3 dana nakon bojenja jer su pore dlake otvorene zbog čega se veliki deo boje ispere. Takođe, ne preporučuje se pranje vrućom vodom jer to može izazvati oštećenja, pa je bolje prati kosu mlakom vodom. Učestalost pranja kose takođe je važna. Iako to zavisi od osobe do osobe, preporuka frizera je da kosu ne perete previše često, optimalno je od 1 do 3 puta nedeljno.

Proizvodi

pexels.com

Proizvodi za negu kose

Ako bojite kosu, potražite šampone, regeneratore i druge preparate za kosu bez sulfata i silikona. Sulfati isušuju, a silikoni se talože na kosi, a oba procesa dovode do oštećenja. Kad se radi o bojama za kosu, poželjno je izbegavati one koje sadrže amonijak jer, iako efikasan i brz kad se radi o bojenju, dugoročno iritira vlasište, oštećuje dlaku a samim tim uzrokuje i brzu promenu boje.

Regeneracija

Oštećena kosa neće držati boju podjednako dugo kao zdrava i hidrirana, pa se preporučuje korišćenje maski i tretmana koji hrane obojenu kosu, savetuje portal elle.hr. Pored toga, nahranjena kosa će biti sjajnija i zaglađenija, pa će i sama boja više doći do izražaja.

Toplota

Fen, figaro, pegla, svi ti uređaji za stilizovanje koji koriste toplotu u svrhu oblikovanja vlasi istovremeno i oštećuju kosu i doprinose da boja brže izbledi. Stoga se preporučuje da ih izbegavate ili da njihovo korišćenje svedete na minimum. Ukoliko su vam oni neophodni za oblikovanje, svakako je poželjno da koristite preparate za zaštitu kose od toplote.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)