Kosa

EVO KOLIKO ČESTO TREBA DA PEREMO KOSU LETI: Žene, iznenadiće vas odgovor, ovo je rešenje večite dileme!

Po toplom vremenu izuzetno je važno pravilno negovati kosu.

13.06.2024 16:13

EVO KOLIKO ČESTO TREBA DA PEREMO KOSU LETI: Žene, iznenadiće vas odgovor, ovo je rešenje večite dileme!
shutterstock.com

Više puta smo čuli da ne treba previše prati kosu, ali isto tako ne možemo nigde ako je ona prljava ili barem onda treba improvizovati frizuru. Ipak, one žene koje imaju gustu kosu složiće se da je ona večito mokra od znoja tokom leta da se brzo prlja i da često dolaze u iskušenje da je ošišaju čak i na kratko. Posebno ako smo negde na plaži, sunčamo se i logično je da koristimo kremu za sunčanje koja je može dodatno umastiti.

Češće pranje kose leti - više nego poželjno

Iako su mnoge žene do sada bile u zabludi da treba izbegavati često pranje kose, da li zbog lenjosti ili nekog drugog razloga, Meni Bojner triholog i savetnik za opadanje kose objašnjava da je i te kako bezbedno prati kosu svaki dan, posebno tokom leta.

pexels.com

Tokom leta preporučuje se češće pranje kose

- Ako želite da održite kožu glave čistijom, posebno za zdraviji rast kose to je obavezno. Uvek preporučujem da kosu ne perete duže od tri dana tokom godine, ali leti ako plivate, znojite se možete je prati svaki dan ili bar svaki drugi, po potrebi - otkriva ona.

Zaštitite kosu tokom leta

Izlaganje kose UV zracima tokom leta oštećuje kosu čineći je suvljom i sklonijom lomljenju. Sa druge strane ako je farbate, ona može da izbledi. Ukoliko se borite sa suvom kosom, Bojner preporučuje korišćenje proizvoda na bazi vlage koji će kosu hidrirati. Oni imaju esencijalne lipide u svojoj formuli, da bi kosi vratili vlagu i hidrataciju koje je izgubila tokom velikih vrućina i letnjih meseci.

shutterstock.com

Da bi kosa bila zdrava, potrebna je stalna nega i hidriranje kada su vrućine

Izbegavajte izuzetno toplu vodu

Većina voli da se kupa toplom vodom jer je logično da ona spere svu prljavštinu i znoj, ali kada je kosa u pitanju stručnjaci savetuju da smanjite temperaturu i da je najbolje da kosu operete mlakom vodom, koja će otvoriti kutikulu kose i omogućiti da šampon i balzam prodru u nju kako treba. Pritom neće osušiti kosu i kožu glave, što je važno za njen zdrav rast, prenosi Yahoo.

SPF možete naneti i na kosu

Iako je mnogima možda iznenađujuća informacija, stručnjaci napominju da tokom sunčanja možemo naneti kremu za sunčanje i na kožu glave i pramenove. Ukoliko vas vlasište tokom sunčanja peče, a ne nosite šešir, potpuno je prihvatljivo da posegnete za kremom za sunčanje koji će vas zaštititi od sunca. Bilo koji šampon će ukloniti svaki proizvod sa vaše kose, a Bojner napominje da je i masažer skalpa takođe koristan i deluje umirujuće.

Važno je napomenuti da vlasište tokom vrućina bude vlažno, a kosa hidrirana i zaštićena od sunca, kako biste izbegli oštećenje. Ako to podrazumeva i češće pranje, Bojner poručuje da slobodno to uradite.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)