Film, muzika i pozorište

SPALJENA JE U KOSTIMU UMIRUĆEG LABUDA: Ani je otac napravio PAKAO od života, dobio ju je sa SLUŽAVKOM, a njen život je kao FILM

Mnogi su čuli za tortu "Pavlova", ali retko ko zna da je ona nosi ime najbolje ruske balerine Ane Pvlove koja je čak posle smrti spaljena u kostimu "Umirućeg labuda" koji joj je doneo svetsku slavu.

24.06.2022 17:00

SPALJENA JE U KOSTIMU UMIRUĆEG LABUDA: Ani je otac napravio PAKAO od života, dobio ju je sa SLUŽAVKOM, a njen život je kao FILM
Wikipedia

Teško se može opisati život jedne svetski poznate balerine poput Ane Pavlove u nekoliko redova, jer njen život je mogao da ispiše prave romane. Rođena kao vanbračno dete bankara i pralje, Ana je govorila da ima dve biografije, pravu i paradnu. Po ovoj prvoj otac joj je bio bankar Lazar Poljakov, a majka Ljubov, koja je radila kod njega kao sluškinja.

Po paradnoj biografiji, otac joj je navodno umro mlad. Njena majka je dobila veću svotu novca da ostavi oca na miru, a kasnije se udala za Mateja Pavlova, zato je negde ona u dokumentima Pavlovna, a negde Matvejevna.

Balet je zavolela kao devojčica

Ana je još kao dete pokazivala afinitete za balet i veoma je volela ovaj ples. Iako je bila sićušne građe, upisali su je u baletsku školu, koju je uspešno završila. Kasnije je primljena u Marijnnski teatar. I postala primabalerina. Dobijala je sporednije uloge na početku zbog svoje konstitucije, ali se brzo izdvojila gipkošću, gracioznošću i ekspersivnošću. Svojom lepotom i produhovljenom igrom, stvarala je nestvarni ambijent u teatrima, prema rečima istoričara baleta.

 

 

Mnogi smatraju da je ona pravi začetnik ruskog baleta. Publika nije krla oduševljenje njenom gracioznim plesom i pojavom kad god je nastupala, pa je poznata priča da je grofica Benkendorf videvši je kako je okretna, uzviknula: „Pa ona će odlepršati iz Rusije“.

 

 

Svoju najvažniju ulogu zbog koje je kasnije i postala poznata, legendarnog "Umirućeg labuda", odigrala je 1907. godine.

Neuzvraćena ljubav

Međutim, kako je karijera krenula uzlaznom putanjom i na polju ljubavi su se vrata otvarala. Upoznala je Viktora Emiljevića Dandrea koji će kasnije postati važna figura u njenom životu. Iako je ona imala sa njim velike planove i mislila je da  će se vrlo brzo i venčati, on nije planirao isto. Njihova veza bila je tajna. Naklonost prema njoj pokazivao je kroz kupovinu poklona, plaćanja stanarine i računa ali se sve svodilo na to, bez velike ljubavi i obećanja.

 

 

Kada je čula glasine da će se on oženiti drugom koja mu je bliskija po bogatstvu i staležu, Ana se povukla i ozbiljno posvetila radu. Počele su da se nižu nagrade i uspesi, a na njene nastupe se dolazilo čak i sa drugih kontinenata. Zaradivši veliku sumu novca, Ana je postala bogata, a svoja finansijska sredstva je prebacila u Rusiju, iako je živela u Parizu i vrlo brzo se spremala na selidbu u London, zbog novog ugovora.

Sudbina "meša karte"

Kako život piše romane i obrće uloge, govori i to da je ona novcem koji je zaradila platila kauciju Dandreu koji se nalazio u zatvoru zbog velikih dugova. Ubrzo su se i venčali, ali je u ovom slučaju o njihovoj vezi morao da ćuti on. Sudbina je okrenula karte i Ani dala tu moć da odlučuje, ovaj put je tu tajnost želela ona. Potencirala je da se brak drži u strogoj tajnosti i navodno je pretila Dandreu da će ga ostaviti ako nešto procuri u javnost. Gotovo nikada nije davala odgovore na intimna pitanja o njenom privatnom životu.

 

 

Ana je postala bogata i ugledna gospođa londonskog krem društva. Kupila je vilu u Londonu i formirala baletsku trupu. Bila je izuzetno cenjena u visokom društvu i čini se da je živela svojih „pet minuta“.

Međutim, slavna balerina postaje problematična uprkos svim ostvarenim ciljevima i materijalnoj sigurnosti koju je stekla kao i ljubavi sa Dandreom koja se napokon ostvarila. Detalje iz privatnog života ovog para iznosila je posluga, tvrdeći da su se često svađali i da je Ana često umela da viče na njega, nakon čega su dolazila i pomirenja. Postavlja se pitanje da li je to sve bila posledica onoga što je ona doživela od njega u svojoj mladosti ili je jednostavno došao red da mu se „revanšira“.

I pored tih priča koje su se u javnosti neretko iznosile tokom njenog života, ništa nikada nije demantovala niti komentarisala, a svi je pamte u javnosti bez ikakve mrlje. Opisivali su je kao dostojanstvenu i pristojnu ženu.

Zbog posledica jake prehlade, umrla je u 50. godini života, a spaljena je po sopstvenoj želji, u kostimu "Umirućeg labuda" koji joj je doneo svetsku slavu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)