Tetka Saveta

OVAJ KOMAD ODEĆE DOMAĆICE NIKAD NE PERU: Podložan je za razvoj mnogih bakterija!

Brojne domaćice zaboravljaju da peru ovaj komad odeće, da li ste i vi među njima?!

14.02.2022 21:18

OVAJ KOMAD ODEĆE DOMAĆICE NIKAD NE PERU: Podložan je za razvoj mnogih bakterija!
pexels.com

Kada pakujemo zimske stvari i krenemo da vadimo letnje, većina domaćica opere sve što su nosile te sezone, međutim redovno zaboravljaju da operu rukavice. Čak i one žene koje se sete sa vremena na vreme da operu ovaj komad odeće to gotovo sigurno ne rade dovoljno često. 

Vlaga i toplota koje nastaju kada nosite rukavice idealno je mesto za razvijanje bakterija, a kada tim rukavicama dotaknete svoje lice često se desi da  te bakterije prenesete do svog organizma. Portal Srećna republika otkriva vam kako da perete koji tip rukavica da biste izbegli ovaj problem.

Pamučne rukavice

Iako ovo nisu najtoplije rukavice, pamučna odeća se najlakše čisti. Stavite ih u mašinu za pranje veša kao i drugu odeću. U zavisnosti od boje, možete ih prati odvojeno, sa šarenim ili belim vešom. Zatim ih stavite na ravnu površinu da se osuše, ali imajte na umu da se mogu stisnuti u sušari.

Vunene rukavice

Vuna je delikatan materijal i treba biti oprezan pri čišćenju vunenih predmeta. Umesto u mašinu za pranje veša, umočite ih u toplu vodu i dodajte deterdžent za veš. Nakon pet minuta, isperite ih pod hladnom vodom. Nemojte ih savijati da ocede vodu, već budite nežni da se ne gužvaju, a zatim ih sušite na ravnoj površini na vazduhu.

Kožne rukavice

Uzmite krpu ili papirni peškir i lagano ih umočite u blagi sapun, a zatim nežno protrljajte površinu rukavica. Isperite ih u mlakoj vodi. Kada se osuše, izvrnite ih i dezinfikujte mešanjem jednakih količina vode i sirćeta i pospite ih ovom mešavinom. Ostavite ih da se osuše na ravnoj površini.

Poliester

Takve rukavice možete prati u mašini za pranje veša uz dodatak blagog deterdženta i na niskim temperaturama. Proverite uputstva za pranje na etiketi. Ako niste sigurni kako će reagovati, bolje ih potopite u toplu vodu sa deterdžentom. Izbegavajte sušač i ostavite ih da se osuše na vazduhu.
 

Komentari (0)