TALAS NOSTALGIJE

DOBRA, STARA VREMENA: 15 dragih predmeta koji su iščezli iz savremenih domova!

Donosimo vam pravu poslasticu za sve nostalgičare, jer će ove relikvije našeg detinjstva zauvek zadržati posebno mesto u našim srcima.

31.01.2022 14:00

DOBRA, STARA VREMENA: 15 dragih predmeta koji su iščezli iz savremenih domova!
pexels.com

Zatvorite oči i zamislite svoj porodični dom dok ste odrastali. Da li ste imali jedan ogroman televizor oko kojeg bi se svi sjatili i preko kojeg je bio prebačen milje? Danas se ovi predmeti češće mogu naći na buvljaku nego u modernim domovima. Portal Srećna Republika vam predstavlja ova retro blaga.

Retro televizori

Veliki, glomazni televizori su bili ognjište svakog doma u ne tako davnoj prošlosti. Danas su postali obeležje prošlosti, uz najezdu televizora sa ravnim ekranom.

Video kasete

Da li se sećate da ste sa strahopoštovanjem buljili u svoju kolekciju video kaseta? Možda i sada nađete neku od njih u nekom zavučenom kutku podruma. Ono što vam i dalje odzvanja u glavi su sigurno mamine reči da premotate kasetu kada odgledate.

Fiksni telefon sa brojčanikom

Svako ko je rođen od 2000-te pa do danas uglavnom ne zna šta predstavlja telefon sa brojčanikom. Ipak, svi oni koji su imali tu čast da ga koriste i danas napamet znaju zvuk koji ispušta prilikom biranja, odnosno okretanja broja.

Budilnici

Da li ste imali pravi budilnik u spavaćoj sobi dok ste odrastali? Verovatno se i sada sećate te buke koja vas je svako jutro budila da ne zakasnite u školu.

Pisaće mašine

Još uvek ima ljudi koji pisaće mašine koriste iz sentimentalnih razloga, a neki i kao dekoraciju. Ali neuobičajeno je videti često korišćenu pisaću mašinu u nečijoj kućnoj kancelariji, piše portal msn.com

Gramofoni

Volimo što nova generacija sluša ploče, koje je čak i moderno posedovati. Ipak, od kada su savremene tehnologije zadužene da sviraju naše omiljene melodije, sve je ređe naći pravi gramofon u upotrebi.

Miljei

Ove rukotvorine se sve ređe viđaju po domovima. Ipak, kada ste vi odrastali, verovatno je na svakom stolu i polici bio izložen bar po jedan milje koji je često bio delo ruku vaše bake ili čak porodično nasleđe.

Sobna antena

Sad se slika pokvarila”, “Ostavi tako, sad je bolja”. Ako vam ove reči zvuče poznato, vaš porodični televizor je verovatno imao prikačenu sobnu antenu kako bi imao bolji prijem.

Stolovi za šivaće mašine

Današnje mašine za šivenje su samostalne i mogu se postaviti na bilo koju radnu površinu. Međutim, nekada su šivaće mašine bile pričvršćene za stolove.

Encikolpedije

Preteče voljenog nam Gugla. Roditelji su ih sa ponosom ređali na police za knjige i izvlačili kad god je trebalo da se nađe nešto za domaći zadatak. Ovo je jedna stvar koja mi istinski nedostaje, jer se sa setom sećam svojih prvih encikolpedija koje mi je tata kupio kao nagradu za odličan uspeh u školi. Do današnjeg dana sam emotivno vezana za njih ali sam im i zahvalna, jer su upravo one inspirisale moju znatiželju i izazvale glad za znanjem.

Mlin za kafu

Nekada omiljena kuhinjska alatka naših baka, sada je samo ukras u pojedinim domovima. Mada, mora mu se odati priznanje, posle 15 minuta okretanja te ručice, dlanovi bi vam brideli ali biste bili zadivljujuće smireni i zen.

Video rekorderi

Kome se barem jednom kaseta nije zaglavila u ovom čudu, taj ne zna šta je panika i strah da roditelji ne saznaju. Ove mašine su bile znak prestiža a svaki njihov kvar bi bio prava mala porodična drama. Naročito ako se sazna da je uzrok istog plastelin uguran u otvor za kasetu.

Tetris

Svi se sećamo tog prepoznatljivog zvuka ali i tuče sa bratom ili sestrom ko će prvi da ga se dokopa i igra. I da, znamo da danas postoje aplikacije koje simuliraju ovu igricu ali svako ko nije preplakao potrošenu bateriju u sred igrice ne zna koja je to patnja.

Plastično voće

Uglavnom na sred trpezarijskog stola, često prašnjavo i sa ponekim otkinutim zrnom veštačkog grožđa. Skoro svi su imali ovakve primerke po kući.

Set identičnih posuda za začine

Obično u kuhinji na drvenoj polici sa dve pregrade, nalazile su se šarene staklene posude sa vidljivo obeleženim sadržajem, manje za začine, veće za brašno, kafu i šećer. Možda i jesu bile malo kičaste, ali svako ko je bar jednom u kafu stavio so umesto šećera bio je zahvalan na njihovom postojanju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)