PAMETNA INVESTICIJA

MALI KUHINJSKI SAVETNIK: Prednosti i mane indukcione ploče

Ako se tek useljavate u novi stan ili pak renovirate kuhinju i pitate se kakav je šporet najbolji za vas, budite bez brige! Donosimo vam sve što bi trebalo da znate pre nego što se odlučite za indukcionu ploču.

26.01.2022 16:43

MALI KUHINJSKI SAVETNIK: Prednosti i mane indukcione ploče
pexels.com

Kupovina novog šporeta je velika i ozbiljna investicija i može znatno da optereti vaš budžet ako nepromišljeno kupite uređaj koji se ne podudara sa vašim navikama i stilom života. U epohi ekološke svesti i eri energentske efikasnosti, svesni smo da sve veći broj ljudi sa klasičnih električnih i plinskih šporeta prelazi na indukcione ploče. Međutim, postavlja se pitanje da li je ova varijanta idealna baš za sva domaćinstva. Portal Srećna Republika vam donosi preko potrebne odgovore.

Za početak, valjalo bi objasniti da se indukciono kuvanje odvija na ravnoj staklenoj površini opremljenoj grejačima. Zavojnice za grejanje napajaju se elektromagnetnom energijom koju aktivira gvožđe u ploči. Kada gvožđe dođe u kontakt sa aktivnim grejačima, čestice gvožđa počnu da se mešaju, što dovodi do brzog zagrevanja posuđa.

pexels.com

Kuhinja sa indukcionim šporetom

To je drugačije od onoga što se događa prilikom kuvanja na struju ili plin jer ne dolazi do prenosa toplote sa plamenika na posuđe. Znači, kod indukcije se lonac ili tiganj zagrevaju, dok ploča za kuvanje ostaje hladna i sigurna na dodir. Proces zagrevanja odvija se brže nego kod električnog ili plinskog šporeta jer nema čekanja da se prvo zagreje plamenik. To svakako zvuči jako dobro. Međutim, postoje različite prednosti i mane indukcionih ploča, a mi ćemo vam ih predstaviti u nastavku.

Prednosti indukcione ploče i šporeta:

1. Zagrevaju se brže od električnih i plinskih šporeta. To je zato što kod indukcije ne morate čekati da grejni element prenese toplotu na posuđe. Umesto toga, posuđe se zagreva direktno i to vrlo brzo - testovi su pokazali da indukcione ploče mogu prokuvati šest litara vode za manje od 15 minuta.

2. Omogućavaju preciznu kontrolu temperature. Električnim pločama za kuvanje potrebno je puno vremena za zagrevanje i hlađenje, a s plinskim je teško postići preciznu temperaturu. S indukcijom vam je omogućena vrlo precizna kontrola temperature, što omogućuje da i kuvanje bude kontrolisanije. Kada ugasite plamenik, prenos toplote odmah prestaje, pa je manja šansa da voda iskipi ili da se hrana prekuva.

3. Energetski su efikasniji od električnih ili plinskih šporeta jer se toplota ne gubi u procesu prenosa. S plinskim i električnim šporetima puno energije se gubi na vazduh oko lonaca i tiganja. Sa indukcijom se zagreva samo posuđe, što na kraju predstavlja uštedu energije i troškova, i naravno, osigurava kraće vreme kuvanja.

4. Površinu za kuvanje održavaju hladnom. Budući da se zagreva samo posuđe, vrući element nikada neće biti izložen, čime se sprečava opasnost od požara i opekotina. To takođe omogućava brže čišćenje. Neki ljudi tvrde da je na taj način sigurnije kuvati u blizini dece, ali imajte na umu da su posuđe i hrana u njemu i dalje jako vrući.

pexels.com

Tiganj na indukcionom šporetu

5. Omogućavaju sigurniji način kuvanja nego na struju ili plin. Indukcione ploče ne ispuštaju plin u vazduh i nema opasnosti od paljenja predmeta, poput krpa za sudove, jer zagrevaju samo predmete koji u sebi sadrže čestice gvožđa, piše portal zadovoljna.dnevnik.hr. Takođe se isključuju kada se posuđe skloni s grejnog elementa, tako da postoji vrlo mali rizik da ploču slučajno ostavite uključenom kada završite sa kuvanjem.

Nedostaci indukcione ploče i šporeta:

1. Obično su skuplji od električnih i plinskih šporeta budući da se radi o relativno novoj tehnologiji. To je ulaganje, ali je dugoročno isplativo – indukcioni model koristi 10 posto manje energije od električnog sa glatkom gornjom površinom. Osim toga, kako indukcija postaje sve popularnija, cene takvih uređaja postaju niže.

unsplash.com

Indukciona ploča

2. Zahtevaju posebno posuđe. Većina posuđa za kuvanje, naročito posuđe od nerđajućeg čelika, kompatibilno je sa indukcijom, ali možda ćete morati da zamenite starije posuđe ako nameravate da koristite indukciju. Posuđe koje je bezbedno za korišćenje na indukciji sadrži čestice gvožđa koje se aktiviraju i stvaraju toplotu kada su u interakciji sa indukcionim grejačima. Proverite da li su vaši novi lonci i tiganji označeni kao "sigurni za indukciju". Ako niste sigurni u vezi sa starim posuđem, testirajte ih uz pomoć magneta - ako se magnet zalepi za dno, posuđe možete da koristite na indukcionoj ploči.

3. Imaju krivulju učenja. Posuđe odgovarajuće veličine mora se postaviti u središte grejnog elementa kako bi se on pravilno aktivirao. Lonac ne sme biti previše mali, izvan centra ili klimav, tako da lonci i tiganji sa ravnim dnom najbolje funkcionišu. Iako većina indukcionih ploča za kuvanje ima postavku zaključavanja, koja vam omogućava da slobodno protresete posudu tokom kuvanja, prilikom testiranja ploče otkriveno je da ta krivulja učenja može da bude pomalo frustrirajuća jer se grejni element ponekad prerano isključi ili se isključi bez upozorenja.

4. Mogu isprva prekuvati hranu jer se ona zagreva brže nego kod tradicionalnih metoda kuvanja. Imajte na umu da, kada kuvate na indukcionoj ploči, posuđu ne treba dugo da se zagreje i potrebna je niža postavka toplote kako bi se održala temperatura hrane. Kompromis kod toga je brzo kuvanje.

5. Ponekad ispuštaju zveckajući zvuk. On je posledica velike energije koja se prenosi sa zavojnice na posuđe. To zujanje često nestaje kada smanjite vatru ili dodate hranu u lonac ili tiganj, ali ume da bude neprijatno.

Pixabay.com

Posuđe na indukcionoj ploči

6. Lako se ogrebu. Dok električni i plinski šporeti imaju rešetku ili toplotni element koji može da izdrži više habanja, indukcione ploče se izrađuju od glatkog stakla, koje je sklonije ogrebotinama. Proizvođači indukcionih ploča savetuju korišćenje posuđa sa čistim, glatkim dnom i izbegavanje klizanja lonaca i tiganja po površini. Takođe se savetuje da ploču ne čistite oštrim predmetima i abrazivnim sredstvima.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)