Uskršnja jaja su simbol ovog velikog praznika i predstavljaju pobedu života nad smrću. Za farbanje vaskršnjih jaja koriste se razni načini i veštačke boje koje često u sebi sadrže i neke supstance koje nisu baš zdrave. Zato ne čudi što se sve više domaćica okreće prirodnim bojama dobijenim od povrća, onako kako su to nekad radile i naše bake. Međutim, da biste dobili željnu nijansu potrebno je daznate da su prirodne boje od povrća i začina (cvekla, spanać, kurkuma) mnogo slabija i da je potrebno da jaja duže vreme stoje u ovom rastvoru kako biste dobili željenu nijansu.
Kurkuma
Ovaj začin daje odličnu žutu boju jajima. Potrebno je da tri kašike kurkume razmutite u malo vode, dodajte kašiku sirćeta i malo soli. Jaja stavite u rastvor i kuvajte 10 minuta. Kad voda provri smanjite temeparuru da se lagano krčkaju. Ostavite ih u ovoj vodi još 10 minuta nakon kuvanja kako biste dobili željenu nijansu.
Cvekla
Dve do tri veće cvekle narendajte u vodi i nakon što provri kuvajte 40 minuta. U vodu sa cveklom stavite prethodno kuvana i ohlađena jaja. Za svetliju nijansu jaja držite 15 minuta u ovom rastvoru, a ukoliko želite tamniju boju neka odstoje dva sata.
Pixabay.com/ExplorerBob
Spanać
Operite nekoliko šaka svežeg spanaća i stavite ga u vodu. Spanać kuvajte 20 do 30 minuta dok voda ne postane intenzivno zelena, a zatim procedite. Stavite već kuvana jaja u vodu i to 30 minuta za nežnu, svetliju nijansu zelene, a dva sata za tamno zelenu boju jaja.
Crveno vino
Da biste jaja farbali vinom, prvo ih skuvajte i ohladite. Za boju koristite crno vino, otprilike tri šolje. Vino sipajte u šerpu i zagrejte do ključanja, pa smanjite vatru i kuvajte još 10 do 15 minuta. Pošto se jaja u vinu teže farbaju potrebno je da što duže ostanz u ovom rastvoru, najbolje preko noći.
unsplash.com
Crveni kupus
Srednju glavicu kupusa kuvajte u litru vode sa dve kašike sirćeta 45 minuta. Jaja se kuvaju u drugoj posudi, ohlade u hladnoj vodi, a zatim stavljaju u vodu sa kupusom. Za nežniju nijansu potrebno je da stoje 30 minuta u kupusu, a za tamniju najmanje dva do tri sata.
Šargarepa
Za najlepšu narandžastu boju jaja koristite farbanje uz pomoć šargarepe. Očistite tri do četiri veće šargarepe, pa ih iseckajte na sitnije komade. Kuvajte ih oko 40 minuta dok ne dobijete narandžastu boju. Smesu procediti i u tečnost staviti kuvana jaja koja se drže 30 minuta za svetliju, odnosno sat do dva za tamno narandžastu boju uskšnjih jaja.
Komentari (0)