Tetka Saveta

OVO MOŽE DA BUDE NAJOTROVNIJA NAMIRNICA, A SRBI JE U ZABLUDI UPORNO KUPUJU: Istraživanja otkrila uznemirujuće podatke!

Mnogi misle da kupuju zdravu hranu, a zapravo dobijaju "smrtonosni hemijski koktel", upozoravaju stručnjaci.

26.03.2025 07:01

OVO MOŽE DA BUDE NAJOTROVNIJA NAMIRNICA, A SRBI JE U ZABLUDI UPORNO KUPUJU: Istraživanja otkrila uznemirujuće podatke!
Shutterstock/nadianb

Losos se često promoviše kao superhrana bogata esencijalnim nutrijentima poput omega-3 masnih kiselina, proteina i vitamina, ali da li je zaista tako zdrav? Sve češće se postavlja pitanje koliko je uzgojeni losos, koji se masovno proizvodi širom sveta, bezbedan za ljudsko zdravlje. Dok divlji losos i dalje važi za namirnicu koja smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti, industrijski uzgoj ove ribe izaziva zabrinutost zbog moguće toksičnosti.

Intenzivna proizvodnja, globalno zagađenje i nagomilavanje hemikalija u ribnjacima stavili su ovu popularnu namirnicu pod lupu stručnjaka. Meso lososa, često hvaljeno kao jedna od najzdravijih namirnica, moglo bi da bude mnogo manje zdravo nego što se misli. Iako divlji losos pomaže u smanjenju rizika od ozbiljnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa, moždanog udara i Alchajmerove bolesti, uzgojeni losos sve češće izaziva zabrinutost zbog potencijalne toksičnosti. 

Stručnjaci upozoravaju da se, zbog intenzivnog uzgoja i globalnog zagađenja, meso ove popularne ribe pretvorilo u, kako ga neki nazivaju, "smrtonosni hemijski koktel".

Shutterstock

Losos nije uvek najbolji izbor za vašu trpezu

U dokumentarnom filmu "Fillet-Oh-Fish" reditelja Nikolasa Danijelsa otkriveno je da farme lososa u norveškim fjordovima akumuliraju ogromne količine otpada - od bakterija do pesticida i lekova. Produkcijski tim filma upozorava na zagađenje koje nastaje usled intenzivne proizvodnje ribe. 

Kurt Odekalv, ekološki aktivista iz Norveške, smatra da uzgoj lososa negativno utiče na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Njegove tvrdnje podržava toksikolog Džerom Razin, koji je testirao brojne prehrambene proizvode i otkrio da uzgojeni losos sadrži najvišu količinu toksina, čak pet puta više u poređenju s drugim proizvodima.

- Današnje ribarstvo suočeno je s nizom ozbiljnih problema, od izumiranja vrsta zbog ribolova do hemijskog zagađenja i genetskih mutacija zbog toksične izloženosti - ističe dr Merkola.

Zato ova riba nikako nije preporučljva za vaš meni, bilo da ste u restoranu ili planirate primpremu kod kuće iz raloga što se nikada ne zna odakle je taj losos stigao.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)