Tetka Saveta

SVI MISLE DA ZNAJU DA SPREME BOLONJEZE, a onda je kuvar šokirao: Sigurno niste znali da vam sastojak koji svi stavljamo uopšte ne treba, a da se dodaje MLEKO!

Stručnjak za italijansku kuhinju izneo je nekoliko pravila za pripremu jednog od omiljenih jela, pojedina će vas sigurno zaprepastiti.

17.12.2024 14:01

SVI MISLE DA ZNAJU DA SPREME BOLONJEZE, a onda je kuvar šokirao: Sigurno niste znali da vam sastojak koji svi stavljamo uopšte ne treba, a da se dodaje MLEKO!
Helmut Meyer zur Capellen / imageBROKER / Profimedia

Špagenete bolonjeze su jedano od najomiljenijih jela na svetu. Mnogi ih prave zato što se sos sa mlevenim mesom brzo i jednostavno priprema, pa je ova vrsta obroka savršena kad nemate mnogo vremena za kuvanje. Ali, kako tvrdi jedan italijanski kuvar, to je velika greška. On je uzasnut time što većina ljudi potpuno pogrešno priprema bolonjeze sos i otkrio je kako to zaista rade Italijani.

- Ovo je super jednostavno jelo. Ne treba vam tegla paradajz sosa, ne treba vam paradajz iz konzerve ili onaj iz bašte, zapravo paradajz vam ne treba uopte. Pravi bolonjeze sos je u potpunosti fokusiran na mleveno meso, a ne na paradajz sos. Pored dodavanja finog seckanog luka, šargarepe i malo celera, pravi ukus dolazi kad se meso zapeče - kazao je on u viralnom snimku koji je podelio na TikToku.

@cookslasheat

Cook Bolognese the right way! Please do this you will thank me ♬ Jazz Hip Hop in the early 90's(219692) - TOKYO Lonesome Blue

Na snimku se vidi da je mleveno meso propržio malo na ulju, a potom ga izvadio u tanjir. U masnoću u kojoj je dinstao meso ubacio je sitno seckan crni luk, šargarepu i celer, a onda to dugo dinstao dok povrće nije dobro omekšalo, a potom je vratio mleveno meso nazad u tiganj. Potom je dodao čašu crnog vina i malo vode, šerpu je ubacio u rernu i ostavio da se krčka sat vremena. 

Dok se sos krčkao u rerni skuvao je testeninu, ali ne špagete, već taljatelje. Kako je objasnio, deblje tesno bolje upija i ukusnije je uz gust bolonjeze sos.

- Ako želite nešto nabrzinu za večeru, nemojte praviti bolonjeze soso kome je potrebno vremene da bi se ukuvao. Nemojte ubrzavati proces, molim vas. Bićete mi zahvalni - poručio je on.

Nakon što je taljatelje prokuvao samo u slanoj vodi i bez ulja, on je testo pomešao sa sosom, a prilikom mešanja dodao je kutlaču mleka. Serviranu testeninu sa sosom je posuo parmezanom, piše Njujork post (New York Post).

On je upozorio pratioce da sos mora polako da se kuva, sat, dva, tri...

- Molim vas, uradite ovo i bićete mi zahvalini - dodao je on. 

Na mrežama se povela rasprava oko ovog njegovog recepta za čuveni sos.

- Ceo život pravim bolonjeze sos za 15 minuta, ovo mi je omiljeno jelo baš zato što ne moram da stojim pored šporeta ceo dan.

- Ja sam u šoku! Nikad u životu nisam ovako pripremala bolonjeze sos.

- Odličan recept, moraću da ga isprobam.

- Sad mi je jasno zašto su špagete sa bolonjeze sosom koje jedem u italijanskom restoranu potpuno drugačije u odnosu na one koje pravim kući.

- Od svega mi se najviše sviđa čaša vina koja ide u sos.

- Gledam i ne verujem. Dva, tri sata za pripremu sosa, mislim da ću se i dalje držati svog recepta - bili su samo neki od komentara na post ovog italijanskog kuvara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)