Tetka Saveta

KAKO DA BRZO OČISTITE ODVRATNE ŽUTE FLEKE SA JASTUKA? Tajna se krije u dva kućna sastojka

Uz malo truda vaša posteljina će biti kristalno čista.

24.08.2024 07:01

KAKO DA BRZO OČISTITE ODVRATNE ŽUTE FLEKE SA JASTUKA? Tajna se krije u dva kućna sastojka
Shutterstock

Znoj, prljavština, ljusoice kože i perut, sve se to nakuplja na jastucima i leti se brzo stvore neprijatne žute fleke koje ponekad nije lako skinuti. Međutim, uz pomoć sirćeta, bikarbone sode i deterdženta, jastuci će povratiti svoju klasičnu belinu.

Džoan Klark, stručnjak za čišećenje objašnjava kako pravilno treba prati jastuke u mašini za veš, ali i ručno. 

Dok se većina jastuka može prati u mašini, neki zahtevaju ručno čišćenje ili pak samo hemijsko čišćenje, zato je bitno proveriti etiketu na jastuku pre nego što ga operete u mašini. Iako većinu poliester jastuka možete da perete u mašini, oni od memorijske pene su druga priča.

- Da biste izbelili požutele jastuke, pomešajte sodu, sirće, deterdžent za veš i deterdžent za sudove u maloj posudi i promešajte. Stavite jastuk u mašinu i dodajte rastvor za čišćenje kao što to obično radite tokom pranja- navodi Klark.

Budući da je ovo sredstvo za čišćenje gusto, lepi se za površinu jastuka, pa je potreban i drugi ciklus pranja. Ponovite ciklus pranja samo vrućom vodom kako biste uklonili sve ostatke.

Shutterstokc

Kako da vratite pravu boju jastuka?

 

- Ovaj jednostavan, ali efikasan recept odličan je za uklanjanje fleke od znoja s košulja, ali i jastuka. Uklonite žute fleke s lakoćom, a zatim bacite jastuke ili odeću u mašinu za sušenje - savetuje Klark.

Ručno pranje jastuka 

Ako vaša oznaka za negu jastuka zahteva ručno pranje, operite jastuk ručno s blagim deterdžentom kako biste uklonili žute fleke.

- Da biste izbelili jastuke, napunite kadu vrućom vodom i dodajte četvrtinu šoljice deterdženta za pranje veša. Za izbeljivanje veoma prljavih žutih jastuka upotrebite četvrtinu šoljice izbeljivača ili četvrtinu šolje boraksa. Izbegavajte korišćenje proključale vode kako biste sprečili oštećenje vlakana - upozorava Klark i dodaje:.

- Stavite jastuk u vodu sa sapunom i nežno ga gnječite rukama kako bi deterdžent mogao da prođe kroz materijal. Jastuk potom držite pod hladnom vodom kako biste isprali sav sapun i ostatke prljavštine.Nemojte da cedite jastuk kako biste sprečili oštećenje mikrovlakana. Nežno stisnite materijal kako biste uklonili što više vode.

Za one koji radije ne koriste izbeljivač, Klark predlaže da nanesu malu količinu sode bikarbone na fleku i starom četkicom za zube na to mesto potom utrljaju sirće, prenosi Express.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)