Tetka Saveta

GDE U KUĆI SE OSE NAJČEŠĆE KRIJU I KAKO DA NAPRAVITE SPREJ KOJI IH PROVERENO TERA: Sitnice koje mogu da vam spasu život

Budite maksimalno oprezni ako naletite na roj insekata.

18.08.2024 07:01

GDE U KUĆI SE OSE NAJČEŠĆE KRIJU I KAKO DA NAPRAVITE SPREJ KOJI IH PROVERENO TERA: Sitnice koje mogu da vam spasu život
Shutterstock

Čak i najmirniji insekti "polude" po vrućini, a poslednja stvar koju želite je da vam se u kući pojavi roj osa. Zbog toga je bitno da znate gde ovi insekti najčešće prave gnezda, kao i kako da napravite domaći sprej koji ih tera.

- Ose najčešće prave gnezda u prostorima oko krova kao što su tavani, a one obično prate linuju oluka i obožavaju da se "baškare" ispod crepova - navodi Majk Stori, stručnjak za izolaciju kuća, i nastavlja:

 - Ako otkrijete veliki broj osa, ili njihovo gnezdo, najbolje je da pozovete stručnjake za uklanjanje insekata. Ose su agresivne i njihov ubod može da izazove bol, upalu i u ekstremnim slučajevima, anafilaktički šok, zato je bolje da ih ne provocirate. Naravno, to ne znači da morate da se pomirite sa činjenicom da su ose svuda oko vas.

Shutterstock

Ose mogu da budu veoma opasne

 

- Predlažem da napravite domaći sprej protiv osa - nekoliko kapi sirćeta pomešajte sa vodom i deterdžentom za sudove. Kada zatreba, iskoristite ovaj sprej protiv osa, sigurno će ih oterati - savetuje Stori.

- Preporučuje se da zatvorite sva moguća mesta za ulazak insekata, oko prozora, vrata i slavina. Takođe, morate redovno da bacate đubre i, ako imate baštu, obavezno pokupite trulo opalo voće - kaže Stori.

Na kraju, on podseća da je odličan način borbe protiv osa i da posadite biljke kao što su nana, ruzmarin, bosiljak, lavanda, majčina dušica i žalfija. Njihov jak miris tera ose, a Stoti savetuje da ih posadite u blizini vrata i prozora gde će se ose najverovatnije pojaviti, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)