Tetka Saveta

OVAKO ĆETE UVEK RAZLIKOVATI PRAVI, PRIRODNI MED OD LAŽNOG: Top 5 trikova uz koje nećete više grešiti!

Saveti zlata vredni.

28.07.2024 10:10

OVAKO ĆETE UVEK RAZLIKOVATI PRAVI, PRIRODNI MED OD LAŽNOG: Top 5 trikova uz koje nećete više grešiti!
Freepik

U sve većoj ponudi meda na tržištu, mnogi proizvođači pribegavaju dodavanju šećernog sirupa kako bi dobili veću količinu. Međutim, kako potrošači mogu da razlikuju pravi med od onog koji je veštački? Postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da prepoznate prirodni proizvod.

Uvek birajte med od proverenih proizvođača i ne ustručavajte se da primenite ove jednostavne testove kako biste bili sigurni da konzumirate pravi med. Kvalitetan med je dragocen proizvod i važno je da znamo kako da ga prepoznamo. Ukoliko pak ne znate nikog ko provereno prodaje dobar med, evo kako da sami procenite koji je najbolji i pre svega bez dodataka šećera.

Okrenite teglu

Jedan od najjednostavnijih načina da proverite kvalitet meda je da okrenete teglu. Vazdušni balon unutar tegle treba da se lagano pomera ka vrhu. Ako se to ne dešava, verovatno ste kupili veštački med.

Curenje sa kašike

Pravi med mora da curi sa kašike u mlazu, a ne da kaplje. Ukoliko kaplje, to je jedan od najsigurnijih znakova da med nije pravi.

Shutterstock

Med je pravi ako curi sa kašike

Test šibicom

Šibicu uronite u med i zatim je izvadite i zapalite. Pravi med gori, pa bi tako šibica iz meda trebalo da se zapali. Međutim, budite posebno oprezni prilikom izvođenja ovog testa zbog vatre.

Kap na papiru

Kapnite med na papirnati ubrus i ostavite neko vreme. Pravi med ne bi smeo da probije papir. Ovo je još jedan jednostavan trik koji može pomoći u otkrivanju kvaliteta meda.

Med u čaši vode

Još jedan dobar trik je da umešate med u čašu vode. Prirodni med će pasti na dno, dok se sintetičke mešavine odmah otope u vodi. Ovo je kod mnogih ljudi omiljena metoda provere.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)