Tetka Saveta

KOLIKO SE KUVAJU JAJA: Ovo je tačna minutaža, evo kako da dobijete tvrdo kuvana i poširana

Saveti za domaćice zlata vredni.

11.05.2024 10:52

KOLIKO SE KUVAJU JAJA: Ovo je tačna minutaža, evo kako da dobijete tvrdo kuvana i poširana
shutterstock.com

Kuvanje jaja može delovati kao jednostavan zadatak, ali postoji nekoliko pravila koja treba pratiti kako bi se postigao savršen rezultat. Vreme kuvanja jaja zavisi od veličine, svežine i jačine šporeta, a pravilno kuvana jaja uvek treba da budu sveža. Za tvrdo kuvano jaje potrebno je oko 8 minuta, za rovito 4-6 minuta, a za poširano jaje 3-4 minuta.

Pravilno kuvanje tvrdo kuvanih jaja

Prilikom kuvanja tvrdo kuvanih jaja, važno je da voda postepeno proključa i da jaja budu sobne temperature kako ne bi popucala prilikom kuvanja. Takođe, treba obratiti pažnju na veličinu šerpe i kvalitet posuđa, jer ono od inoksa zadržava toplotu i skraćuje vreme pripreme. Nakon kuvanja, jaja treba ostaviti da odstoje u hladnoj vodi nekoliko minuta kako bi se lakše ljuštila.

shutterstock.com

Koliko se kuvaju jaja

Savet za kuvanje rovitih jaja

Rovito kuvana jaja, koja se često percipiraju kao sluzava i neukusna, zapravo mogu biti delikates. Ključno je znati pravilno vreme kuvanja kako bi se postigao pravi ukus. Za tečno žumance i rovito belance, jaje se kuva 3-5 minuta, dok za tvrdo belance i polurovito žumance potrebno je 5-7 minuta kuvanja.

Umesto klasičnog kuvanja poširanih jaja

Kuvanje poširanih jaja može predstavljati izazov, ali postoji trik koji olakšava ovaj proces. Možete koristiti kesicu za zamrzivač u koju sipate ulje i jaje, vezujete kesicu i spuštate je u kipuću vodu. Ovaj metod omogućava dodavanje začina, sira ili povrća u kesicu kako biste napravili različite kombinacije ukusa.


Kuvanje jaja može biti prava mala veština, ali uz pravilno praćenje vremena kuvanja i korišćenje odgovarajućih tehnika, možete savršeno skuvati jaja za svoj doručak ili obrok.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)