Tetka Saveta

NE BACAJTE KORU OD BANANE: Kad saznate zašto su dobre, čuvaćete ih kao suvo zlato! (FOTO)

Ovo će vam olakšati brigu oko cveća u vašem domu.

16.04.2024 09:33

NE BACAJTE KORU OD BANANE: Kad saznate zašto su dobre, čuvaćete ih kao suvo zlato! (FOTO)
Printscreen/TikTok/simonakeroydgardener

Cveće u kući je najlepši ukras u kojem uživa većina žena. Briga o sobnom cveću je obaveza, ali i zadovoljstvo kad gledate kako rastu i bujaju. Cveće ne samo što ukrašava i opitomljava dom, ono pročišćava i vazduh gde boravimo.

Zbog toga je važno na pravilan način ga uzgajati i posvetiti mu se koliko god je to moguće. I, nije dovoljno samo zalivati biljke. 

shutterstock.com

Ljubav prema cveću postoji skoro kod svake žene

 

Dodatna dohrana može učiniti čuda. Kao što smo u više puta pisali kako ljuske od jajeta, koje su pune kalcijuma, mogu da posluže u dohrani biljaka sada se pojavio još jedan trik koji će mnogim domaćicama pomoći da njihovo sobrno cveće bude još lepše. 

Sve što vam je potrebno je kora od banane. Nakon što ogulite ovo voće nemojte bacati koru, već je iskoristite za negu biljaka. Ostavite ih da se suše na otvorenom, najbolje na nekoj rešetki.

 

@simonakeroydgardener Bananas! Do you call it peel or skins? Either way…save your banana peel after eating! Make a concentrated granular plant feed. Dry the peel either naturally on a drying rack or on a low heat in the oven next time you are cooking something! Break up the dried peel and add the powder to your house plants as a high potassium feed. Potassium is one of the three essential nutrients for plants. Bananas are loaded with potassium. Potassium promotes flowering, fruiting, colour and flavour. Plant feed can be expensive to be buy, but here is a free alternative using a product (banana skins)you would otherwise throw out. #gardening #plantfood #zerowaste #houseplants ♬ Chandelier - Sia

 

Kada se kore potpuno osuše toliko da se njihova veličina duplo smanji potrebno je staviti ih u kesu, zatvoritite je i oklagijom prelazite preko kese dok ne usitnite kore. Sve što je potrebno jeste da usitnjenu koru od banene ubacuju u saksije cveća koje ćete kasnije zalivati. Kore od banane su pune kalijuma koji je neophodan biljkama za zdrav razvoj. Ovo prirodno đubrivo će više prijati vašem cveću od brojnih veštačkih đubriva, pa će cvetati i rasti kao ludo. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)