Tetka Saveta

KAKO DA ULJE NE PRSKA TOKOM PRŽENJA: Sjajan bakin trik koji će sprečiti opekotine, potreban vam je samo komadić jedne namirnice!

Trik je veoma jednostavan i deluje i ako hranu spremate u tiganju, i ako je pržite u fritezi

11.03.2024 15:57

KAKO DA ULJE NE PRSKA TOKOM PRŽENJA: Sjajan bakin trik koji će sprečiti opekotine, potreban vam je samo komadić jedne namirnice!
shutterstock.com

Prženje u dubokoj masnoći uvek nosi rizik od prskanja vrelog ulja koje može da izazove ozbiljne opekotine na rukama i licu. Bez obzira na to da li pržite meso, krofne ili pomfrit, vrelo ulje najčešće prska na sve strane, pa čak i ako izbegnete opekotine sigurno će kapljice masnoće završiti na šporetu i zidovima kuhinje.

Kako je na društvenim mrežama otkrila influenserka Mirjana, od bake je naučila sjajan trik kako sprečiti vrelo ulje da prska prilikom prženja.

Korica hleba

Da bi ste sprečili prskanje, biće dovoljno da u vrelo ulje ubacite komadić korice hleba. On će istog trenutka "smiriti" ulje, odnosno "pokupiti" vodu, pa ulje neće prskati kad u njega ubacite, recimo, meso ili testo koje bi trebalo pržiti u većoj količini masnoće. Hleb je neutralna namirnica koja neće uticati na ukus mesa ili krofni. 

Mirjana je demonstrirala kako to i praktično izgleda prilikom prženja jaja na oko u tiganju, a napomenula je da ovaj trik "radi" i prilikom prženja u fritezi.

Usledili su brojni komentari na njen post.

- Ja sam profesionalna kuvarica i ovaj trik koristim na poslu. Samo ubacim komadić hleba u fritezu i nema prskanja ulja.

- Jao, ovo je top ideja! Zašto mi nikad niko nije ovo ranije rekao?!

- Prskanje najviše zavisi od kvaliteta samog ulja. Naši proizvođači ubacuju vodu u ulje, zato i dolazi do prskanja kad se ono ugreje.

- Jednostavno ne koristim ulje za prženje, samo mast i nemam tih problema.

- Probajte kokosovo ulje, nikad ne prska, a preukusno je - bili su samo neki od komentara na ovaj post.

Pixabay.com

Kokosovo ulje može da bude od pomoći ukoliko se opečete prilikom pripreme hrane

Opekotine od vrelog ulja mogu biti vrlo opasne i najčešće ostavljaju ožiljke. Po savetu naših baka, u takvim situacijama može da pomogne belance koje umanjuje posledice opekotina. Osim toga, belance će uticati na regeneraciju kože i prevenciju ružnih ožiljaka.

Ukoliko baš nemate jaja može da posluži i hladno mleko, koje se u vidu obloga stavlja na opečeno mesto. Kokosovo ulje, ali i med koji sadrži moćne prirodne sastojke koji pomažu regeneraciju kože takođe su dobro rešenje za "prvu pomoć" ako vam se dogodi nezgoda u kuhinji. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)