Tetka Saveta

NEMOJTE BACATI KORU OD LIMUNA: Kada vidite čemu sve služi, čuvaćete je kao suvo zlato!

Nećete verovati na koje sve načine se može korisno upotrebiti.

25.02.2024 17:35

NEMOJTE BACATI KORU OD LIMUNA: Kada vidite čemu sve služi, čuvaćete je kao suvo zlato!
shutterstock.com

Limun je južno voće koje ima brojne primene u kuhinji. Od njega se pravi limunada, koristi se da zakiseli jelo, a neizostavan je sastojak i za mnoge kolače. Međutim, većina ljudi nakon što iscedi sok koricu od limuna baci u kantu za đubre. Na ovaj način nesvesno bacate jedan vrlo koristan sastojak koji možete iskoristi na brojne načine. 

Ukoliko želite da iskoristite koricu od limuna pre nego što ga iscedite, dobro operite voće kako biste ukolinili nečistoće i moguće bakterije.

Pixabay.com

Ne bacajte koru od limuna nakon što iscedite sok

Ne bacajte koru

Nakon što ste iscedili sok iz limuna, iskoristite njegovu koru za pripremu pirea. Jednostavno prokuvajte kore u šerpi dok ne omekšaju, a zatim ih sameljite u blenderu. Ovaj pire od kore od limuna možete iskoristiti na brojne načine kao dodatak različitim jelima.

Za slatku verziju, pomešajte omekšane kore sa šećerom, dok za slane specijalitete možete da kore kombinujete sa belim lukom ili aromatičnim biljem pre kuvanja i blendiranja.

Kremasti pire od limunove kore je odličan dodatak za kolače i torte, može da se koristi i za marinadu za meso i ribu, ali i kao sastojak preliva za salatu. Takođe, može poslužiti kao zamena za limunov sok kod pečenja piletine ili u raznim pastama.

Koru od isceđenog limuna možete iskoristi i za limunadu. Isecite je na manje komade i kuvajte ih sa vodom, a zatim procedite tečnost nakon što se ohladi, pa korice izbelndajte. Kuvane limunove kore možete pomešati sa maslinovim uljem, što će biti odličan i zdrav namaz. 

shutterstock.com

Kora od limuna u kombinaciji sa biljem je ukusan i zdrav čaj

Limunove kore se možete tanko iseći, osušiti i kombinovati sa aromatičnim biljem kao što su nana, žalfija ili majčina dušica za mirisnu mešavinu ukusnog i zdravog čaja. Nakon sušenja možete je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Tanko isečena korica od limuna, bilo da je sveža ili sušena, odličan je sastojak za aranžiranje kako jela, ali i za dekoraciju trpeze za svečane prilike. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)