Tetka Saveta

ŽELITE DA DATE OTKAZ NA POČETKU GODINE? Evo šta se dešava sa zasluženim bonusima, informišite se na vreme (FOTO)

Kompanije su zaštitile svoja prava.

07.01.2024 19:40

ŽELITE DA DATE OTKAZ NA POČETKU GODINE? Evo šta se dešava sa zasluženim bonusima, informišite se na vreme (FOTO)
Credit: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Mnogi zaposleni razmišljaju o tome kako da iskoriste sve beneficije koje im pripadaju pre nego što daju otkaz. Međutim, situacija može biti komplikovana, kao što je slučaj sa bonusima za 2023. godinu. Iako se čini nepravednim da zaposleni ne mogu da ostvare pravo na bonus ako daju otkaz pre isplate, pravne regulative i politike kompanije često su jasne po tom pitanju.

Shutterstock

Pre nego što date otkaz dobro se informišite o svojim pravima

 

Kao što je savetovano, važno je proučiti pravilnike kompanije pre donošenja odluke o otkazu. Iako se može činiti da je situacija nepravedna, zakoni i pravilnici često podržavaju praksu da zaposleni moraju biti aktuelno zaposleni u trenutku isplate bonusa. To može biti razočaravajuće, ali je važno biti upoznat sa svim relevantnim informacijama pre nego što se donese takva važna odluka, piše Njujork tajms.

Pitanje zabrane prelaska zaposlenih na konkurentsku firmu je takođe veoma aktuelno. Na primer,  guverner Njujorka nedavno je stavio veto na zabranu non-compete sporazuma, ova tema i dalje izaziva mnogo rasprava. Iako je cilj bio da se zaposlenima omogući sloboda promene posla, postavlja se pitanje koliko takvi sporazumi zaista mogu biti sprovedeni u delo.

shutterstock.com

U pojedinim državama zabranjeno je otići u konkurentsku firmu

Situacije poput ove ukazuju na to da je važno biti dobro informisan o svim pravilnicima i zakonima pre donošenja važnih odluka poput davanja otkaza. Takođe, pitanje non-compete sporazuma i zabrane prelaska zaposlenih izaziva mnogo kontroverzi i verovatno će još dugo biti predmet rasprava i zakonskih regulativa.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)