Svako ko je makar jednom bio u restoranu mogao je da primeti kako nam konobari odmah po primanju narudžbine posluže hleb ili neka peciva. Mnoge je zanimalo zbog čega je ovo ustaljena praska u restoranima širom sveta.
Kuvar Ras Adams iz Vašingtona otkrio je tajnu kojom se koriste konobari kako bi gosti napravili veći ceh nego što su planirali.
- Kao prvo, od ovih peciva ćete biti žedni. Zbog toga ljudi naručuju još pića, a to znači i bolja zarada. Drugo, hleb podstiče da od njega i dodatno ogladnite. Upravo zato se događa da ljudi naruče više nego što mogu pojesti, a kasnije kažu kako su se zaneli i precenili apatit. Poslednji razlog je taj što kada ljudi u restoranima imaju zanimaciju, što je u ovom slučaju jedenje hlebčica ili drugih peciva, onda nisu dosadni i ne traže stalno konobare - napisao je Adams, piše Večernji.
Ovo pitanje ima više od 100 odgovora, a od Adamsa je pogledan preko 113.000 puta. Evo još nekih objašnjenja.
- Slažem se s time da kada nešto dobijete, sigurno ćete to zapamtiti i ponovo se vratiti u isti restoran. Možda ćete ostaviti i veću napojnicu - napisao je jedan korisnik.
Javio se i Džo Kolela koji je nekada bio vlasnik restorana i podelio svoje iskustvo.
- Većina ljudi previše razmišlja o odgovoru. Jedini razlog zašto smo mi ljudima davali hleb pre glavnog jela bio je da se uspori sama narudžbina, odnosno da kuvari sve stignu da pripreme. Konobar će uzeti narudžbine od ljudi redom kako su dolazili, a dok čekaju jelo, gostima se služi hleb i neka druga peciva. Da zaključimo, ovo nema nikakve veze s time što su konobari dobri i ljubazni i žele da vam poklone hleb, već se jednostavno koriste ovim trikom radi sebe - objasnio je ovaj čovek.
Kimberli Levis je bila konobarica i otkrila kako hleb ima jedino manipulativnu ulogu.
-U talijanskom restoranu u kojem sam radila, imali smo oko dve minute za to da svima odnesemo hleb na sto od kada su seli. Morali smo izračunati količinu i začiniti ih. Potom smo morali u roku od pet minuta doneti im novi hleb, ako su postojeći pojeli. Zašto? Jer su gosti toliko naporni. Ovo je zapravo samo sredstvo. Kada sednete i čekate sve se čini još duže, a hleb okupira ljude i vreme će jednostavno brže proći. Da skratimo: hleb se servira zato što su gosti nestrpljivi - usledilo je objašnjenje.
Komentari (0)