Stavljanje leda u bilo koje piće je idealan način da se rashladite u vrelim letnjim danima. Međutim, ova navika je veoma loša za vaše zdravlje, a nije problem samo u tome što može da ošteti vaše grlo. Nekoliko studija se bavilo ovim pitanjem, a krajnji rezultati su bili zabrinjavajući.
U većini restorana brze hrane i u modernim kafićima, voda koja se koristila za pravljenje leda bila je puna bakterija. Da stvar bude još gora, ista količina je pronađena u toaletima restorana i drugih ugostiteljskih objekata koji su bili deo istraživanja.
Bakterije mogu da se nađu i u samoj vodi, ali ne treba izuzeti iz vida to da ljudi koji rade u ugostiteljskim objektima i koji rukuju kockicama leda, svakodnevno dolaze u kontakt sa novcem, drugim ljudima i drugim površinama. Da bi se led zagadio dovoljna je mala količina kontaminirane vode. Najčešće su u pitanju bakterije koje mogu da izazovu veće zdravstvene probleme, ali u nekim uzorcima pronađena je ešerihija koli, heliko bakterija i listerija.
Ledomati nisu sigurni
Stručnjaci savetuju da budete oprezni na putovanjima. U mašinama za pravljenje leda, odnosno ledomatima, često dolazi do razvoja plesni. Ovaj problem nastaje kada se zamrzivač ili mašina za pravljenje leda često otvara i zatvara, a vlažna mesta su idealna za razmnožavanje gljivica i plesni.
Što se tiče leda koji sami pravite kod kuće u kalupima ili kesama, takođe, nije bezbedan. Pre svega ljudi nemaju naviku da peru kalupe za led u kojima može da se razvije plesan. Sa druge strane, skoro niko nema naviku da opere ruke pre nego što uzme led u ruke i stavi ga u čašu, pa samim tim bakterije sa njegovih ruku dospevaju u piće.
Komentari (0)