Tetka Saveta

RECEPT OD SAMO 4 SASTOJKA ZA ČIŠĆENJE ZAGORELIH SUDOVA: Ova smesa rešava problem i bez trljanja, tajna je u 3 koraka!

Umesto skupih hemisjkih sredstva upotrebite sastojke koje već imate u svojoj kuhinji i bićete oduševljeni rezultatom.

29.12.2022 10:01

RECEPT OD SAMO 4 SASTOJKA ZA ČIŠĆENJE ZAGORELIH SUDOVA: Ova smesa rešava problem i bez trljanja, tajna je u 3 koraka!
Shutterstock

Mnoge domaćice imaju problem kako da očiste zagorelo posuđe. Posebno je komplikovano očistiti naslage masnoće sa spoljne strane šerpi i tiganja.Međutim, umesto jakih hemijskih sredstava, koja često ni ne deluju, dovoljno je napraviti rastvor od tri sastojka koja verovatno već imate u svojoj kuhinji i brzo i lako se oslobodite i najtvrdokornijih zagorelih ostataka hrane.

Srećna republika vam otkriva kako da napravite ovaj rastvor i spasite sebe upornog ribanja, posebno žičanim sunđerom, koji će oštetiti vaše posuđe.

shutterstock.com

Očistite zagorele šerpe prirodnim sredstvima koje već imate u kuhinji

Ukoliko čistite unutrašnjost zagorele šerpe najpre je napunite vrelom vodom do vrha i ostavite da odstoji nekoliko munuta. Nakon toga ispraznite šerpu i dok je još vlažna na dno sipajte sodu bikarbonu, a potom i sloj krupne morske soli. U bocu sa raspršivačem sipajte obično alkoholno sirće i isprskajte šerpu u kojoj su soda bikarbona i so.

Ne brinite, ako smesa peni, to znači da deluje. Ostavite nekoliko minuta i potom operite na uobičajen način. Zagoreli ostaci hrane skidaće se bez ikakve muke.

Ukoliko želite da očistite spoljašnju stranu zagorele šerpe ili pleha, ponovite isti postupak. Nakon što preko sode bikarbone i morske soli isprskate sirće možete poklopiti smesu papirnim kuhinjskim ubrusom i ostavite da rastvor deluje barem 10 minuta.

U pitanju su tvrdokronije mrlje koje se u suštini teško uklanjaju, zato i treba duže vreme ostaviti da smesa za čišenje deluje. Nakon toga jednostavno ubrusom prebrišite šerpu ili pleh, a potom operite na uobičajeni način. Bićete zaprepašćeni kako ćete brzo i lako očistiti svu nečistoču, a vaše šerpe će izgledati kao nove. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)