Japanski brend sladoleda Selato (Cellato) postavio je novi Ginisov svetski rekord za najskuplji sladoled na svetu. A da li možete da pretpostavite koja je cena ovog slasnog zadovoljstva? Sigurno je da ne možete jer od ove cifre za jednu porciju ukusnog slatkiša sigurno u trenu može da vas zaboli glava.
Naime, kako je saopšteno, sladoled sa ukusom bjakuja ("byakuya"), specijalni japanski sladoled čija se receptura čuva u tajnosti), može se nabaviti ceni od 873.400 japanskih jena, što je oko, verovali ili ne, 6.696 dolara po porciji. Luksuzni desert uključuje retke sastojke, uključujući bele tartufe iz Albe u Italiji, koji koštaju oko 15.192 dolara po kilogramu. Ostale komponente uključuju sir Parmigiano Reggiano i sake talog, nusproizvod proizvodnje sakea, dok se ostali sastojci čuvaju u strogoj tajnosti kako bi ovaj brend zaštitio specijalni desert. Interesantno je da je sladoled posut zlatnim mrvicima, koje su jestive, a čija cena je, takođe, vrtoglava.
Kompanija je o sladoledu saopštila još samo to da on, kao i svi ostali slični slatkiši, sadrži i neluksuzne sastojke kao što su mleko, šećer, žumance, pirinač i pirinčani slad, ali i crni tartuf, kuvani alkohol, indijske orahe i nespecifikovani mlečni proizvodi.
Prema navodima u medijima, ocenjeno je da je ovaj sladoled bogat i ukusom i teksturom, pri čemu sir doprinosi voćnoj složenosti ukusa, nudeći suptilne slatke i oštre note koje balansiraju bogatstvo, dodajući dubinu celokupnom profilu ukusa.
Kreatori sladoleda Selato navode da im je za izradu recepta trebalo godinu i po dana. Takođe, otkriveno je da je kompanija sarađivala sa kuvarom Tadajošijem Jamadom iz restorana RiVi u Osaki kako bi razvio ovu jedinstvenu fuziju evropskih i japanskih ukusa.
- Trebalo nam je više od godinu i po dana da ga razvijemo, uz mnogo pokušaja i grešaka da dobijemo pravi ukus. Postizanje titule u Ginisovoj knjizi rekorda isplatilo je sav trud - rekao je predstavnik kompanije Selato za Ginisovu knjigu rekorda.
Oni koji su imali zadovoljstvo da probaju dobijeni proizvod opisali su ga kao jelo bogatog ukusa i teksture, a to je zato što "snažna aroma belog tartufa ispunjava usta i nos, a praćena je složenim voćnim ukusima i sirom Parmigiano Reggiano. Sake kvasac zaokružuju veličanstveno iskustvo ukusa".
Inače, čuvena japanska kompanija kaže da njena misija nije samo pravljenje skupih i ukusnih deserta. Navedeni cilj je stvaranje kulinarske avanture koja kombinuje evropske sastojke i tradicionalnu japansku hranu.
Komentari (0)