Feng shui

NAPRAVITE SAVRŠEN AMBIJENT za odmor po Feng Šui konceptu, evo kako

Da biste obezbedili skladan prostor u kojem ćete zaboraviti na sve probleme i obaveze, makar to bilo i za vikend ili na par dana, Feng Šuji koncept preporučuje neke korake kojih se treba držati da biste omogućili sebi harmoničan boravak za vreme odmora.

29.07.2022 14:00

NAPRAVITE SAVRŠEN AMBIJENT za odmor po Feng Šui konceptu, evo kako
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste se zaputili ka svojoj vikendici, želeći da što pre napustite stan i grad u kojem boravite, verovatno negde u svojoj zamisli imate sliku prijatne i opuštajuće atmosfere koja vas čeka i koja će vam skrenuti misli sa svakodnevnih obaveza i stresa tokom dana.

Možda ne razmišljate ni o čemu drugom već o toj lepoj i mirnoj kućici u koju bežite kada želite malo izolacije od spoljašnjeg sveta i buke, ali osim toga što okolni ambijent u kojoj se nalazi vaša vikendica deluje idilično, enterijer je jednako važan za ukućane i sve one koji će boraviti u njemu, trebalo bi da se i o tome pobrinete.

Ono što poznati kineski koncept Feng šui zagovara je da izbacite višak iz prostorije i ne zatrpavati mesto gde boravite, pa makar to bilo i na kratko. Prostor u kome struji pozitivna energija upotpuniće vaš boravak na ovom mestu da biste se prijatnije osećali. Prostor u kojem boravite trebalo bi da bude pre svega ili četvrtastog ili pravougaonog oblika. Bilo kakva eksperimentisanja sa drugim oblicima nisu poželjna.

Raščistite haos

Bilo da se radi o stanu ili vikendici gde dolazite povremeno, svi imaju običaj da prosotor zatrpavaju nepotrebnim stvarima. Nekada su to knjige, odeća, časopisi ili nekakve kutije u koje ste doneli, možda neki novi aparat ili escajg pa ste ih odložili, a one blokiraju protok energije. Raščistite to, minimalizam koji odiše strujanjem pozitivne energije i postojanje prostora da se manevriše za bilo kakvu aktivnost, mnogo je bolje od gomile svega i ničega, naročito tamo gde dolazite da se opustite. Haos u domu vodi ka haotičnom razmišljanju, a dobra organizacija govori o orgnizovanom pojedincu.

Foto: Shutterstock

Haos u prostoriji stvara i haos u mislima, pa je za ravnotežu misli svakako bolje tako brinuti i o prostoru, savetuju Feng Šui stručnjaci

 

Koristite prirodnu svetlost

Sunce je izvor života i ukoliko ne dopire do vaših prostorija u kući to znači da nije ni prisutna energija. Poželjno je da se prostor gde boravite nalazi okrenut ka sunčevoj svetlosti i da ne morate da koristite veštačko svetlo tokom dana. Otvarajte prozore kako bi svež vazduh ulazio u kuću, jer on svakako podstiče i dobro raspoloženje. Možda ste za vreme odmora u celodnevnoj šetnji ili izletu, ali ukoliko ste se opredelili da se opuštate u vikendici, svakako bi trebalo da ona bude prozračna.

Izbacite polomljene stvari

Ovo se odnosi podjednako i na neptrebne aparate i predmete, naročito ako imate neku polomljenu stolicu ili stočić ili su vam prozori istrošeni i „zreli“ za remont. Stručnjaci Feng šuija savetuju da polomljene stvari u našem životnom prostoru dosta govore o našem psihičkom zdravlju i zdravlju generalno. Popravite kvake na vratima, polomljena okna prozora ili vrata zamenite novim, jer po vom konceptu polomljeni prozori simbolizuju konflikte. 

Foto: Shutterstock

Stari i polomljeni prozori simbolizuju konflikte, pa potrudite se da ih zamenite

Oplemenite prostor raznim bojama

Ukoliko se niste opredelili za klasičan beli stil koji oslikava za neke prefinjenost i čistoću, možda za druge  jednoličnost, okrečite unutrašnji prostor bojama koje će najviše razveseliti mališane, ako imate decu. Stručnjaci preporučuju da se severna strana kreči u nijansama od tamno - zelene do plave, dok su za jug predviđene toplije i svetlije nijanse poput žute i narandžaste. Psihologija takođe objašnjava uticaj i povezanost psihe sa bojama, pa tako i Feng šui koncept preporučuje krečenje prostora za odmor  kako biste se potpuno opustili.

Centar kuće treba da bude prazan

Ovaj deo bi trebalo naročito da bude rasterećen viška stvari i nameštaja ukoliko je u samom centru, poput dnevne sobe iz koje se ulazi u druge prostorije. Važno je da prostor bude prazan kako bi energija cirkulisala dobro. Sve što se nalazi na putu i ometa vas u kretanju kroz taj deo, ometaće i vaše raspoloženje. Ukoliko je sve na svom mestu i kod vas će stvoriti uravnoteženost i harmoniju.

Foto: Shutterstock

Što čistiji centar kuće to je i bolji protok energije u njoj

Održavajte higijenu u prostoru

Ovo se valjda podrazumeva. Većina ume da odlaže kese sa smećem u ostavu ili na izlaz iz kuće ili vikendice. Treba čistiti kantu češće i ne dozvoljavati da se otpad nagomilava i zatrpava prostor. Blokiranjem ulaznih vrata ovakvim stvarima, sprečava se protok pozitivne energije i lepih vesti koje dolaze sa strane.

Nemojte zaboraviti dvorište

Iako niste svakodnevno tu, dvorište koje je u sklopu vašeg imanja je jednako važno. Drveće koje se nalazi oko kuće ne bi trebalo da je dodiruje i da joj zaklanja vidik i svetlost. U udaljenom uglu bašte, na slobodnom prostoru preporučuje se mesto za biljke koje slobodno rastu.

Voda je dobra za protok energije pa Feng šuji je preporučuje u vidu fontane i jezerceta koje će se nalaziti u sklopu dvorišta.

 

 

Put do kuće bi trebalo da bude vijugav, a ne poput strele i još bolje je ukoliko je staza posuta sitnim kamenjem ili šljunkom. Ne preporučuje se betoniranje staze koja vodi do ulaznih vrata.

Birajte radije okrugli sto, jer Feng šuji preporučuje izbegavanje oštrih uglova i ivica, a i na prostoru gde je okrugli sto se ljudi više zadržavaju. Zvončići i vetrenjače će upotpuniti i opitomiti ambijent, jer oni povećavaju protok energije, a zvončići svojim zvukom šire pozitivne vibracije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)