Feng shui

KAKO DA ODABERETE idealne zavese za vaš dom

Primetili ste da neki domovi nemaju zavese, a u nekim je to ono što prvo uočite kad uđete. Prvi su možda praktičari a drugi estete. Ima i onih koji su nešto između. Svi imaju svoje razloge zašto vole određene zavese više od drugih koje se nude na tržištu.

27.03.2022 12:34

KAKO DA ODABERETE idealne zavese za vaš dom
shutterstock.com

Zavese ulepšavaju prostor u kojem boravite i sprečavaju poglede sa strane, ali treba da znate da dosta govore o vaše domu i vašoj ličnosti. Ne samo da dekorišu vaš dom već ga i oplemenjuju. Međutim postavlja se pitanje imati ih ili nemati. Skandinavske i severne zemlje praktikuju običaj da nemaju zavese u kući, ali kod nas je biranje zavese pri uređenju enterijera prioritet, ali i poseban proces.

Nije bitno da li ste ljubitelj zavesa ili ne, možete apsolutno pronaći svoj stil. Da li negujete moderniji tip ili klasiku, na raspolaganju vam je širok asortiman koji će vas ostaviti  bukvalno neodlučnim ali treba da znate koju god odabrali-nećete pogrešiti, jer sve imaju svoj pečat

Pa pitate se kako odabrati prave? Mi vam predlažemo neke ideje.

Rolo zavese

Ovo je moderi koncept zavesa koji se polako nameće na tržištu. Odlikuje ga jednostavnost i funkcionalnost.  Urbani stil sa aluminjumskim mehanizmom i trakama koje diktiraju vašu dnevnu svetlost u sobi. Tu možete pronaći trakaste, zebraste ili rimske.

unplash

Neko voli jednostavniji i moderni koncept

 

Zebraste rolo zavese najčešće se koriste za dečije sobe, ima ih u raznim dezenima.

Trakaste daju sofisticiraniji izgled sobi pa i češće koriste za opremanje kancelarija i objektima koji imaju veću kvadraturu i staklenu površinu.

Kod rimskih zavesa razlika u odnosu na ostale rolo je u tome što se ne koristsi isti materijal kao kod drugih rolo zavesa već lan, soft markizet. One daju otmenost i eleganciju domu.

Prednosti i mane

Zajedničko za sve njih je da su efikasne, fukncionalne i lake za održavanje. Prave se od različitog materijala i u ponudi možete pronaći razne dezene. Pružaju visok stepen zaštite od sunca i po mehanizmu na koji funkcionišu određujete količinu svetlosti koja želite da ulazi u vašu sobu. Pomoću lančića oi se nalazi sa leve ili desne strane podižete, spuštate i podešavae zavesu, a to takođe može čini i daljnski upravljač.

Prednost ovih zavesa  je u tome što se lako održavaju. Dovoljno je jednom proći na nekoliko nedelja, vlažnom krpom preko njih a zatim i suvom kako bi očistili prašinu i to je sve što vam je dovoljno ili eventualno koristiti usisivač podešen na slabiji intenzitet kako bi se prašina pokupila. Izbegavajte da ga uključujete na jače da ne biste uništili zavesu.

Međutim, mana im je što za skidanje mehanizma morate zvati stručnjaka u slučaju da on zakaže ili se pokvari, a to se može desiti kod nepravilnog i bahatog korišćenja zavese. Takođe, čišćenje eventualnih tvrdokornih fleka, koje možete izazvati jedino vi, vršite paročistačem jer vlažna krpa nije dovoljna.

Klasične zavese

Šta reći za klasične zavese sem da se opet mnogi radije odlučuju za njih. One su i dalje izbor žena koje vole tradiconalniji stil  i imaju više vremena na raspolaganju, pa mogu se baviti njihovim održavanjem.

unplash

Tradicionalni stil je opet drugima lepši

Klasične zavese su nesumnjivo i dalje jako prisutne, bez obzira što moderniji koncept rolo zavesa preti da ih potisne. Mogu se naći u raznim materijalima, pamuku, čipki, poliesteru. U zavisnosti od želje, birate i materijal kako želite da vaš dom izgleda:  prozračnije ili intimnije.

Prilikom kupovine njihova dužina se određuje na osnvu širine prozora i zida, u zavisnosti gde želite da zavesa stoji. I ta dužina se množi sa 1,5 li 2 kako biste dobili idealnu naboranu i lepu zavesu.

Prednosti i mane

Velika prednost kako smo istakli kod ovih zavesa je u propuštanju velike količine svetlosti  u  vaš dom, zatim kreiraju toplo i romantično okruženje. One koje su izrađene od poliestera su lake za održavanje što znači da ih samo operete i okačite. Drugi materijali zahtevaju posvećenost i održavanje.

unplash

Klasične zavese omogućavaju veću prozračnost u prostoru

 

Takođe, poslednjih godina visina zavese koju diktiraju enterijeristi ide preko poda, što znači da je poželjno da se malo vuku. Iako to deluje nekima neugledno, to je trend koji sa sobom nosi manu. Zavesa na taj način skuplja dodatno prašinu što će vas primorati da zasučete rukave i operete je-i to češće.

Kakvu god zavesu odabrali, rolo ili klasičnu, morate znati da ona govori kako vaš dom odiše, i da je deo vaše kućne atmosfere, gde provodite veći deo dana. Njen izgled utiče i na vašu energiju i opuštenost koja treba da bude prisutna u svakom domu. Zato pažljivo birajte i eksperimentišite.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)