Savet psihijatra

ČETIRI MOĆNE REĆI: Izgovorite ih sa razumevanjem i sve će krenuti nabolje

Psihijatar Viktor Frankl dao je savet kako se treba boriti sa teškim momentima

22.01.2022 17:00

ČETIRI MOĆNE REĆI: Izgovorite ih sa razumevanjem i sve će krenuti nabolje
Pixabay

Život jeste lep i sa sobom nosi niz momenata koji greju srce. Ali isto tako se sastoji i od situacija kada nam se čini da se sve zaverilo protiv nas, da nam ništa ne ide i zbog toga smo nesrećni, očajni i depresivni.

Na životnom putu će uvek biti teškoća, nekad lakših za savlađivanje, nekad težih. Važno je svaku prihvatiti kao izazov i kao važnu životnu lekciju.

Ono što nas najviše u tim momentima ometa je naš um koji stalno stvari gleda sa negativne strane, a crne misli nam se komešaju po glavi. Zato je važno tada misli usmeriti na pozitivnu stranu.

Pixabay

U teškim trenucima, potrebno je misli okrenuti ka lepim stvarima

 

Psihijatar Viktor Frankl je govorio o "volji za smislom". On je savetovao čoveka da pita život šta očekuje od njega, a ne obrnuto – da očekuje nešto od njega.

Dok je bio u nacističkom koncentracionom logoru, lično se uverio u sposobnost ljudi da svuda pronađu smisao, čak i u najstrašnijim stradanjima. Frankl je iskoristio ovo iskustvo da stvori svoj metod lečenja – logoterapiju. Njegova suština je sledeća: pokušavate da pronađete i razumete značenje svakog trenutka u svom životu, bilo negativnog, neutralnog ili pozitivnog, piše Sensa.

Kada se osećate očajno, demotivisano i mislite da je sve krenulo loše, samo izgovorite sledeće reči: "Vidim smisao u..."

Čim izgovorite ovu frazu, pokušajte da je završite tako što će četvrta reč biti nešto u čemu vi možete trenutno da pronađete smisao. Na primer: "Vidim smisao u prijateljima", "Vidim smisao u iskustvu" ,"Vidim smisao u promenama."

Pixabay

Uvek može da se nađe "volja za smislom"

 

Bez obzira koliko su loše stvari, uvek možete pronaći malo pozitivnosti u svakom trenutku. Sve što treba da uradite jeste da pokušate da tu pozitivnost nađete.

Morate se zapitati: šta život očekuje od mene baš u ovom trenutku kada sam suočen sa svim tim stvarima? Kada jednom shvatite da vaša patnja ima nekog smisla, biće vam mnogo lakše doživeti je. Često je potraga za smislom prvi korak na putu ka izlečenju.

To nam otvara načine da se nosimo sa onim što se dešava. Možda vam neće ublažiti bol, ali će vas osvestiti i pomoći da povratite mir i spokoj čak i u situacijama za koje ste mislili da su bezizlazne.

Komentari (0)