Odrasli

15 ODSTO SVETSKE POPULACIJE ŽIVI SA NEKIM OBLIKOM INVALIDITETA: Pomozimo tim ljudima da poboljšaju svoj kvalitet života

Osnivanje Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

29.08.2024 17:32

15 ODSTO SVETSKE POPULACIJE ŽIVI SA NEKIM OBLIKOM INVALIDITETA: Pomozimo tim ljudima da poboljšaju svoj kvalitet života
Srećna republika

Predstavnici osam udruženja osoba sa invaliditetom, predali su gradu Somboru inicijativu kojom se predlaže osnivanje Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. Ovo telo omogućilo bi veće učešće osoba sa invaliditetom u donošenju odluka koje utiču na njihov kvalitet života.

Predlog je da se radno telo oformi u sklopu kabineta gradonačelnika Sombora. Inicijativu je u ime svih predao Milan Grahovac, predsednik UG Ahondroplazija Srbija, dok su inicijativu potpisali i Udruženje za pomoć MNRO Sombor, MUPIK Bačke Sombor, Udruženje obolelih od multiple skleroze "Zapadna Bačka" Sombor, Udruženje za podršku osobama sa autizmom "Maslačak" Sombor, Društvo invalida za cerebralnu i dečiju paralizu "Sombor", Udruženje slepih Sombor i Somborski edukativni centar. 

U svetu oko 15 odsto svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta, a u budućnosti, taj broj biće još veći. Samo u Srbiji taj broj prelazi 800.000. Pristupačnost i zapošljavanje najveći su problemi sa kojima se oni suočavaju.

Srećna republika

Ahondroplazija Srbija

Predstavnici udruženja, potpisnika inicijative, pozvali su grad da prepozna značaj ove inicijative i da preduzme potrebne korake ka osnivanju Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

- Osnivanje Saveta je važan korak za poboljšanje našeg položaja u lokalnoj zajednici. Savet je zamišljen kao gradsko telo koje se sastoji od predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom. Imaće ključnu ulogu u praćenju sprovođenja kako lokalnih, tako i nacionalnih politika koje se odnose na prava osoba sa invaliditetom. Kako će biti zadužen za razmatranje predloga propisa, Savet će predlagati neophodne izmene i dopune kako bi se obezbedilo dosledno poštovanje prava osoba sa invaliditetom i kako bi se zaštitili njihovi interesi. Takođe, osnivanje saveta bi predstavljalo veoma važan korak ka omogućavanju ravnopravnog učešća osoba sa invaliditetom u političkom i javnom životu, bez kojih nema prave društvene participacije. Samim tim, Savet će raditi na prilagođavanju i pružanju podrške ostvarivanja biračkog prava osoba sa invaliditetom - objašnjava Milan Grahovac, predsednik nacionalnog udruženja Ahondroplazija Srbija. 

Srećna republika

Ahondrioplazija Srbija

Kao stalno radno telo gradskog veća, Savet će podsticati kontinuiranu saradnju sa institucijama i udruženjima osoba sa invaliditetom. Takođe, kroz međusektorsko delovanje, doprinosiće  rešavanju socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i drugih pitanja od značaja za osobe sa invaliditetom.

- Još jedna od važnih uloga Saveta biće kontinuirano prikupljanje i analiziranje statističkih podataka o osobama sa invaliditetom. Ove aktivnosti omogućiće bolje razumevanje njihovih potreba i problema, kao i informisanje o planiranju  i sprovođenju relevantih politika. Osnivanjem Saveta omogućava se uspostavljanje saradnje sa sličnim telima u drugim gradovima i opštinama, čime će se formirati uporedna slika o položaju osoba sa invaliditetom u oblasti socijalne zaštite - ističe Grahovac.

Potpisnici ove značajne inicijative su uvereni da će ovaj Savet doprineti unapređenju kvaliteta života osoba sa invaliditetom i njihovoj punoj integraciji u sve sfere društvenog života.

Inače, ova inicijativa sprovodi se u okviru projekta "Put ka ravnopravnosti", koji Trag fondacija sprovodi uz podršku Evropske unije, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije - KoRSE.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)