Odrasli

OVA PIĆA SRBI OBOŽAVAJU, A NE ZNAJU KOLIKO SU OPASNA: Dr Tanja ih nikad ne naručuje u restoranu - prepuna su bakterija!

Prema njenim rečima to se dešava čak i u luksuznim i skupim objektima.

20.08.2024 08:30

OVA PIĆA SRBI OBOŽAVAJU, A NE ZNAJU KOLIKO SU OPASNA: Dr Tanja ih nikad ne naručuje u restoranu - prepuna su bakterija!
shuttestock, instagram/drtaniaelliott

Ovih dana u Srbiji je ponovo vrelo, pa većina ljudi trudi se da utoli žeđ na razne načine. Kad sednete u restoran ili kafić i naručite gazirani sok, kiselu vodu ili koktel obavezno uz to dobijete i kolut limuna. Ređe se stavlja kao dekaoracija češće završi u čaši, a većina ljudi čak instiktivno pojede taj limun nakon što popije piće.

Međutim, kako objašnjava dr Tanja Elit ljudi nemaju pojma koliko je to opasno. Ona često na svom Instagram nalogu deli savete o zdravlju i higijeni, a sad je objasnila zašto ona nikad ne naručuje piće uz koje ide limun u restoranu, čak i ukoliko je u pitanju luksuzan objekat.

Limun prepun bakterija

Prema rečima dr Eliot, higijena u restoranima, bez obzira koliko on bio cenjen, na glasu ili skup, često je vrlo upitna posebno kad je u pitanju serviranje pića. Koliko god da se vodi računa o higijeni osoblje, a posebno barmeni ne peru ruke dovoljno često. I ne samo što ne peru ruke već nikad ne peru limun na čijoj kori se zadržavaju brojne bakterije od plantaže na kojoj su ubrani preko transporta do samog skladišta u restoranu.

Više od 70 odsto kriški limuna sadrži 25 različitih bakterija i fekalnih materija, kao i unakrsnu kontaminaciju hranom poput sirovog mesa. Osoblje u restoranu, a posebno barmeni ne pomišljaju da operu koru ili je ogule pre nego što vam krišku limuna ubace u čašu s pićem. Zamislite onda kakve sve bakterije dobijete u omiljenom koktelu koji pijete ni ne znajući da je zagađen bakterijama i fekalijama - kazala je ona. 

 

 

Dr Eliot je naglasila da čak i u luksuznim restoranima nije videla da barmeni koriste rukavice prilikom pripreme pića što znači da kontaminiraju sve oko sebe šta dotaknu.

Na ovaj njen post usledili su brojni komentari, a javili su se čak i oni koji su radili po restoranima i dobro znaju šta se dešava.

- Kao neko ko je radio u restoranima, sve što ste rekli je tačno u 90 odsto slučajeva. Većina kuhinja ima posebne daske za sečenje mesa, obično su složene po bojama da bi se izbegao problem mešanja namirnica. 

- Ako si ikada zavirila u restoranske kuhinje onda znaš da su kriške limuna najmanja briga...

- Kad bi poslušali tvoje savete nikada više ne bismo naručili ništa iz restorana, niti bismo ikad nogom kročili u bar.

- Nije to baš tako strašno, aklohol ubije sve bakterije!

Konobar ovde – sečenje voća je veoma higijenski. Ja perem i dezinfikujem dasku za sečenje koja je samo za šank, perem ruke, perem voće i nosim rukavice dok sečem. Mi to radimo tako. Neki restorani i kafići to ne rade, ali mi moramo - poručio je on.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)