Odrasli

LUCIFER STIŽE U SRBIJU, VRAĆAJU SE PAKLENE VRUĆINE: Dr Nada Macura savetuje kako da se pripremite za vrele dane

Ona je podelila praktične savete kako da lakše preživimo ovaj period.

07.08.2024 19:20

LUCIFER STIŽE U SRBIJU, VRAĆAJU SE PAKLENE VRUĆINE: Dr Nada Macura savetuje kako da se pripremite za vrele dane
Instagram-nadamacura_official, Rubn Olmo Morales / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Prema najavama RHMZ narednih dana Srbija će biti na udaru još jednog vrelog, letnjeg talasa uz temeperature više od 40 stepeni i tropskim noćima. 

Novi toplotni udar posledica je vrelog talasa koji nam stiže iz Afrike pod imenom "Lucifer". Prema dosadašnjim prognozama meteorologa najtoplije će biti za vikend kada će živa u termometru kao od šale ići preko 40 stepeni. Da li je moguće pripremiti se za ovakve dane i olakšati sebi pitali smo prim. dr Nadu Macuru.

Bez klime ne može

Prema rečima dr Macure evidentno je da u većim gradovima, posebno u Beogradu, više ne može da se živi bez klima uređaja zbog izrazito visokih letnjih temperatura.

- Problem u gradovima, posebno u Beogradu, je što se užari asfalt, beton, gvožđe koje pored jakog sunca dodatno isijava toplotu posebno tokom popodneva. Zato se visoke temperature u gradovima teže podnose nego,  recimo, na selu gde ipak ima više zelenila i kuće nisu tako zbijene kao u gradu. Priprema praktično ne postoji, kao ni način da se rashladimo bez klime i drugih rashladnih uređaj. Iako vrele noći remete san najvažnije je da se dobro naspavamo, jer ukoliko smo neispavani postajemo nervozni i gubimo fokus. To je posebno opasno kad u takvom stanju sednemo za volan automobila, pa je moguće da dođe do nesreće- upozorila je Macura.

Shutterstock

Nemojte spavati sa uključenom klimom koliko god da je toplo

 

Ona je naglasila da nikako ne treba spavati sa uključenom klimom već rashladiti spavaću sobi i ugasiti uređaj pred sam počinak.

- Na taj način ćemo izbeći pregrevanje samog uređaja, moguće kvarove i ne daj bože požare - dodala je ona.

Prema rečima dr Macure tokom vrelih dana najbolje je izbegavati izlazak iz kuće u periodu od 10 do 18 sati.

- Ovo se prvenstevno odnosi na malu decu, starije osobe, hronične bolesnike, ali i na sve ostale koji ne moraju u tom periodu da budu napolju. Posebno bih posavetovala mlade mame da svoje bebe izvode u šetnju ili rano ujutru ili kasno uveče. Bebe još uvek nemaju razvijenu termoregulaciju tela, pa im vrućina može naškoditi - rekla je dr Macura. 

Pohvala za kišobran

Dr Macura je apelovala na građane da povedu računa o oblačanju.

- Lagana odeća od prirodnih i prozračnih materijala kao što je lan i pamuk daju mogućnost telu da se rashladi. Šešir je obavezan kako bismo zaštitili glavu od pregrevanja. Primetila sam da i u Beogradu sve više ljudi, posebno starijih, kad izlaze napolje po vrućinio nose kišobrane ili male suncobrane i to dobar način da glavu sačuvamo od prejakog sunca - kazala je ona. 

Shutterstock

Poseban oprez se savetuje mama sa bebama koje ne smeju napolje zbog nerazvijene termoregulacije tela

 

Dr Macura je preporučila svima koji to mogu da najnoviji toplotni udar provedu negde van grada pored vode, reka, jezera ili na selu kako bi lakše prebrodili visoke temperature koje nam donosi Lucifer. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)