Odrasli

NAJVAŽNIJI SAVET NADE MACURE KADA SU PROMENE VREMENA: Doktorka apeluje - OVO važi i za zdrave

Ona ističe da hronični bolesnici najčešće promene osećaju pred sam dolazak kiše.

21.07.2024 10:01

NAJVAŽNIJI SAVET NADE MACURE KADA SU PROMENE VREMENA: Doktorka apeluje - OVO važi i za zdrave
Instagram-nadamacura_official

Trenutno smo ponovo pred iskušenjem zbog ponovne promene vremena. Od velikih vrućina i toplote zbog koje nije moglo doslovno da se diše došli smo do grmljavine, kiše i pravog osveženja. Iako ovakva promena prija (osim ako nismo planirali putovanje), kardiolog prim. dr Nada Macura za Srećnu Republiku dala je savet građanima kako da se ponašaju prilikom vremenskih promena.

- Ovo vreme je veoma promenljivo i to baš u ovom periodu. Poslodavci su upravo iz tog razloga i dali mogućnost da se do kraja juna iskoristi stari godišnji odmor, kako bi se tokom leta uzeo i novi godišnji odmor, znači da se i ranije o tome vodilo računa. Prelaz iz prolećnog u letnji period uvek donosi kiše, mada nije uvek bilo ovakvih oluja kao što su usledile nedavno. Jun je inače uvek kišovit, obično oko 10-15 dana. Međutim, sada smo imali veliki vetar i neverovatno nevreme koje je zadesilo gotovo celu Srbiju. Mi imamo dosta dobre meteorologe i uvek njihova uputstva treba pratiti. Oni u poslednje vreme zaista predviđaju tačno i šalju apele da se narod skloni gde god da se zatekne u samom trenutku nevremena, dakle potražite prvo sklonište - apeluje dr Macura u intervjuu koji je dala ranije za naš portal.

Instagram-nadamacura_official

Dr Macura o promeni vremena

Ona ističe da hronični bolesnici najčešće promene osećaju pred sam dolazak kiše, tačnije pred samu promenu vremena. 

- Kada nadolazi vremenska promena, u samom tom prelazu pacijentima ipak bude lakše. Sećam se kada sam radila u hitnoj pomoći kad pacijenti kažu "Najzad je pala kiša, dobro je". Dok se priprema atmosfera za promenu vremena svim ljudima starijim od 50 i više godina može da bude loše. To važi i za zdrave ljude koji imaju više od 50 godina. Međutim, promene vremena najviše osećaju reumatičari. To su bolovi u mišićima, u zgobovima, u celom telu. Promene u velikoj meri prate i asmatičare, kao i sve hronične i srčane bolesnike - ističe doktorka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)