Odrasli

KAKO VISINA UTIČE NA ZDRAVLJE: Povezana je sa rizicima i bolestima više nego što ste mislili!

Viši ljudi manje pate od moždanog udara, a niži imaju manji rizik od raka.

05.04.2024 10:11

KAKO VISINA UTIČE NA ZDRAVLJE: Povezana je sa rizicima i bolestima više nego što ste mislili!
shutterstock.com

Visina osobe može imati značajan uticaj na njen zdravstveni profil, pokazuju nedavna istraživanja. Iako sama visina nije uzrok određenih zdravstvenih stanja, studije su otkrile zanimljive povezanosti između visine i pojave određenih bolesti. Evo koje su prednosti i nedostaci povezani sa visinom.

Iako je visina često predmet diskusije u društvu i pominje se u kontekstu boljeg fizičkog izgleda, nije reč samo o tome. Naime, visina je povezana i sa zdravljem. Iako visina sama po sebi ne izaziva nikakva zdravstvena stanja, istraživanja pokazuju da može povećati ili smanjiti verovatnoću da ćete imati određene zdravstvene probleme. Evo kako je to povezano sa određenim bolestima, piše portal Veb MD.

shutterstock.com

Otkrivena je povezanost visine i različitih bolesti

Manje šanse za određene vrste raka kod nižih osoba

Studije sprovedene među ženama u Evropi i Severnoj Americi pokazale su da niže žene imaju manju verovatnoću oboljevanja od raka jajnika. Slično istraživanje sprovedeno među nižim muškarcima ukazalo je na manje šanse za oboljevanje od raka prostate kod ovih osoba. Ovo su zanimljive činjenice koje ukazuju na povezanost između visine i pojave određenih vrsta karcinoma.

Visina i rizik od dijabetesa tipa 2

Dužina nogu takođe može biti povezana sa izgledima da osoba dobije dijabetes tipa 2. Studije ukazuju na manju verovatnoću oboljevanja od dijabetesa tipa 2 kod visokih osoba, a istraživači pretpostavljaju da ova povezanost može biti rezultat loše ishrane ili drugih problema sa metabolizmom u ranom periodu života.

Visina i srčane bolesti

Iako naučnici nisu sigurni zašto, postoji povezanost između niže visine i većeg rizika od koronarne bolesti. Ovo je još jedan interesantan aspekt koji istraživači pokušavaju da razumeju, posebno u kontekstu ishrane i infekcija u ranom periodu života.

Visina i rizik od moždanog udara

Više osobe imaju manje šanse da dožive moždani udar, a ova povezanost posebno je izražena kod osoba koje održavaju zdravu težinu. Zdravije navike u ishrani, pogotovo u detinjstvu mogu imati uticaj na ovu povezanost, što predstavlja interesantnu temu za dalja istraživanja.

shutterstock.com

Visina je povezana i sa moždanim udarom

Visina i Alchajmerova bolest

Interesantno je da visina može da bude faktor koji utiče na izglede za oboljevanje od Alchajmerove bolesti, posebno kod muškaraca. Studije su pokazale da muškarci nižeg rasta imaju veći rizik od ove vrste demencije, dok je veza između visine i Alchajmerove bolesti kod žena manje izražena.

Trudnoća i visina

Visoke žene često imaju dužu trudnoću od nižih žena, a svaki centimetar razlike u visini može uticati na dužinu trudnoće. Ovo je još jedan aspekt u kom se visina može povezati sa zdravstvenim rizicima.

Visina i duži životni vek

Istraživanja su pokazala da niže osobe obično žive nešto duže od viših osoba, kao i da imaju manje hroničnih bolesti kako stare u odnosu na visoke ljude.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)