Zanimljivosti

ČLANOVI KRALJEVSKE PORODICE LEŽE NA MILIJARDAMA! Od ovih cifara će vam se zavrteti u glavi, a šokiraćete se kad vidite KO JE NAJBOGATIJI! (FOTO)

Iako je nasledio majku, kraljicu Elizabetu II, kralj Čarls III po količini novca kojim raspolaže ipak nije najbogatiji član porodice.

21.09.2022 14:00

ČLANOVI KRALJEVSKE PORODICE LEŽE NA MILIJARDAMA! Od ovih cifara će vam se zavrteti u glavi, a šokiraćete se kad vidite KO JE NAJBOGATIJI! (FOTO)
Foto: Tanjug/AP, republika.rs, Shutterstock

Britanska kraljica Elizabeta II svečano je sahranjena u ponedeljak uz sve počasti i u prisustvu mnogobrojnih članova porodice i to nakon nekoliko dana tugovanja tokom kojih su se od nje oprostil stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva, ali i zvaničnici širom sveta. Iako je njen odlazak na večni počinak tema broj jedan u gotovo svim svetskim medijima, kao i tuga čitave britanske nacije, mediji u toj zemlji ipak su se pozabavili i traženjem nekih drugih informacijama o jednoj od najmoćnijih porodica današnjice. Tako su u moru interesantnih činjenica došli i do podataka ko je zapravo najbogatiji član familije, budući da bi mnogi kao iz topa verovatno rekli da je to novopostavljeni kralj, Čarls III. Međutim, to i nije baš tako.     

Bogatstvo britanske kraljevske porodice udvostručilo se u veoma kratko roku tako da su cifre o bogatstvu kraljevića, koje su izašle na svetlost dana, i te kako interesantne kako javnosti Ujedinjenog Kraljevstva, tako i ostatku sveta. 

Prema najnovijim podacima, možda za mnoge neočekivano, trenutno najbogatiji član familije je princ Vilijam. Njegovo bogatsvo se procenjuje na čak 1,2 milijarde evra, čime je prestigao oca kralja Čarlsa koji, kako se veruje, raspolaže s milijardu evra. Princ Hari, s druge strane, ima drastično manje, i to 23 miliona evra.

Foto: Tanjug/AP

Prinčevi Vilijam i Hari na kraljičinoj sahrani

Ćerka pokojne kraljice, princeza Ana, sada raspolaže sa 57 miliona evra, dok princ Edvard i Sofi, grofica od Veseksa, imaju oko 11 milona evra. Posrnuli princ Endru, koji je optužen za seksualno zlostavljanje maloletnice i druge skandale, zbog čega mu je majka, kraljica Elizabeta II, oduzela titule, ipak i dalje ima bogatstvo procenjeno na 5,7 miliona evra.

Bogatsvo cele monarhije se pak u međuvremenu udvostručilo. Ono je sa cifre od 10 milijardi evra 2012. godine dostiglo iznos od 21 milijardu evra marta ove godine, prenosi The Sun.

Princ Vilijam postao je milijarder već kad je preuzeo od oca vojvodstvo Kornvol nakon kraljičine smrti, a ono je staro čak 685 godina. Nasledio je i 11,4 miliona evra nakon smrti majke, princeze Dajane

Tanjug/AP

Princ Vilijam

Kralj Čarls III je pak nasledio vojvodstvo Lankaster kada je prošle nedelje postao kralj. Tako mu je u ruke došlo bogatstvo od 745 miliona evra. Međutim, njegovom imetku treba dodati i cifru koju je nasledio od pokojnog oca, princa Filipa, koja još nije poznata javnosti. Moguće je da će naslediti i imanje Sandringham u Norfolku i zamak Balmoral.

Foto: Tanjug/AP, republika.rs, Shutterstock

Kralj Čarls III

Princ Hari je većinu nasledstva dobio titulom vojvode od Saseksa, dok mu je deo takođe pripao i smrću majke, princeze Dajane. Tako je on do svog 25 rođendana već imao više od 11 miliona evra. Hari i Megan Markl su dobili i 20,5 miliona evra od potpisanih ugovora sa kompanijama Spotify i Netflix. Par poseduje i devetokrevetnu kuću u Kaliforniji koja je pre dve godine kupljena za 12,5 miliona evra, a smatra se da je cena vile, ukoliko bi se prodavala, sada bila već duplo veća. 

Tanjug/AP

Princ Hari i Megan Markl

Ozloglašeni princ Endu krije novac kao zmija noge, pa se o njegovim finansijama najmanje zna. On ima godišnju penziju od kraljevske mornarice od 23.000 evra i dobijao je blizu 290.000 evra da vodi svoju kancelariju dok je bio član kraljevske porodice, što sada zvanično nije.

Veruje se da je najverovatnije nasledio porodični novac, ali ima malo dokaza da poseduje vrednu imovinu. Ove godine je predloženo da nagodba između njega i žene, koju je silovao sa njenih 17 godina, bude u vidu kazne koja će ga koštati između 8,6 i 13,7 miliona evra. Nije, međutim, poznato kako će taj novac biti isplaćen žrtvi.

Princeza Ana poseduje imanje u sadašnjoj vrednosti oko 4,6 miliona evra i pozamašnu kolekciju kraljevskog nakita.

Treći sin kraljice Elizabete, princ Edvard, sa svojom suprugom Sofi ima popriličnu svitu novca budući da se veruje da je nasledio impozantnu sumu posle smrti svoje bake i oca.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Ljubiša

21.09.2022 20:47

Bolesnici. Lako je njima, i da da sam vladar 80 godina bih imao isto milijarde! Lako je njima, kad ništa ne rade, ko ni naš proedsednik, već čitav život samo skupljaju pare.