Zanimljivosti

ŽIVOT NA BRITANSKOM DVORU JE DOKAZ DA BAJKE NE POSTOJE: Gorka iskustva Dajane, Kejt i Megan nakon udaje za prinčeve! (FOTO)

Nametnuta su stroga pravila kojih moraju da se pridržavaju članovi kraljevske porodice.

14.04.2024 15:05

ŽIVOT NA BRITANSKOM DVORU JE DOKAZ DA BAJKE NE POSTOJE: Gorka iskustva Dajane, Kejt i Megan nakon udaje za prinčeve! (FOTO)
Foto: Profimedia, Tanjug/AP

O udaji za princa mašta većina devojčica dok su još deca. Međutim, sudeći po iskustvu princeze Dajane, ali i Kejt Midlton život na dvoru je sve samo ne bajka. Pre svega morale su da se odreknu privatnosti što su na sposvenoj koži iskuslile i jedna i druga. 

Ove savremene princeze na sopstvenoj koži su iskusle kako izgleda život na kraljevskom dvoru, prenosi businessinsider.com

Oživljavanje bajke

Udajom za britanske prinčeve Dajana i Kejt su dobile kraljevsko venčanje, ali je njihov život u realnosti imao brojne uspone i padove. 

- Ljudi vole da je veruju u bajke, iako je to samo fantazija a ne realnost. Vole ideju da je obična devojka izabrana od strane princa koji je mogao da bude sa bilo kojom ženom koju poželi. Samim tim što se ova bajka čini realnom, kraljevska porodica je postala za mnoge pristupačnija. Setite se samo kako su mediji slavili Harija zato što je izabrao baš Megan za ženu, a onda su je kritikovali kad im se nisu dopali njeni postpuci - navodi komentatorka Kirsten Majncer.

Profimedia

Za mnoge je venčanje obične devojke sa kraljeviće značilo da bajke postoje

 

Sva tri kraljevska venčanja počevši od Čarlsovog, pa Vilijamovog i na kraju Harijevog iako njegova supruga ne nosi titulu princeze, su po medijima "udahnuli novi život britanskoj kraljevskoj porodici".

Zajednički koreni postali su ranjivost

Princeze su prikazane kao savršene žene u mnogim situacijama. Slavljene su kad su izlaze iz bolnice samo dan nakon porođaja, a kažnjene ako bi se pobunile protiv bilo čega. Ukoliko prekrše neki protokol to se smatra za vest.

kada je dobila titulu princeze od Velsa Kejt Midlton se suočila sa duhovima prošlosti i činjenice da je ovu titulu nosila njena pokojna svekrva koja je hvaljena i voljena širom sveta. S jedne strane bilo joj je lakše jer je mnoge bitke izvojevala Dajana, a opet nije lako imati nju kao model i primer snajkama. Nije tajna da su se princeza od Velsa, ali i vojvotkinja od Saseksa suočavale sa direktnim sugestijama dvora da stilizuju odeću kako bi više ličile na svoju pokojnu svekrvu. 

Profimedia

Od Kejt i Megan se očekuje da kopiraju stil princeze Dajane

 

Dok su sa jedne strane prinčevi bili hvaljeni kako su se odrekli nevesta "plave krvi", Kejt je često bila na meti kritika jer je navodno njena jedina želja bila da udajom postane član kraljevske porodice. Kako navodi ovaj portal neosporna je moć koja dolazi sa bogatstvom monarhije, ali malo ko postavlja pitanje čega su morale da se odreknu Dajana i Kejt zbog titule princeze.

Cena udaje za princa

Koliko je težak život na dvoru najbolje je u dokumentarcu ilustrovala Megan koja je opisala kako da je njeno privikavanje na novi život značilo i transformisanje njenog stila oblačenja. Sugerisano joj je da nosi neutralnije i prigušene tonove kako bi izbegla kritike i uklopila se u porodicu. Sa druge strane Kejt se suočila sa nekim drugim zahtevima o kojima se i danas malo zna.

Sa medijskom pažnjom koju su dobijale princeze dolazilo je i do ljubomore  o čemu je jednom prilikom pričala i princeza Dajana za vreme njene i Čarlsove posete Australiji. Kasnije je ista gorka iskustva u kraljevskoj porodici iskusili su Hari i Megan kad su posetili istu zemlju.

Očekuje se tišina

Jedno od prvih i osnovnih pravila kraljevske porodice je da se, bez obzira na pisanje medija, "nikad ne žali i ništa ne objašnjava".  

Tanjug/AP

Megan se zalagala za pravo glasa kod žena ali je otkrila kako je od nje bilo očekivano da se podredi i ćuti

 

Svaki istup u javnosti i iznošenje ličnih i privantih detalja strogo je kažnjavan. To je na sopstvenoj koži osetila princeza Dajana nakon svog, sad već čuvenog intervjua, u kome je progovoprila o Čarslovim neverstvima. Kejt Midlton je bila mnogo obazrivija i vrlo mudro je saopštila naciji da je bolesna od raka, a mnogi su procenili da se u tom trenutku više ugledala na javne istupe pokojne kraljice Elizabete II nego na princezu Dajanu.  

Sve u svemu, nije lako biti britanska princeza bez obzira na sve povlastice. Da li bi Kejt ponovo uradila isto i udala se za Vilijama? Odgovor na ovo pitanje zna samo ona. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)