Zanimljivosti

OD TORBE OD METALA, PREKO ALUMINIJUMSKIH HALJINA, DO LEGENDARNIH PARFEMA: Ovo su najpoznatije kreacije čuvenog Paka Rabana koji je preminuo u 88. godini! (FOTO)

Njegova umetnost u svetu mode donela mu je bogatstvo o kom se gotovo ništa ne zna, kao ni o privatnom životu koji je oduvek držao daleko od očiju javnosti.

bySrećna republika

03.02.2023 17:03

OD TORBE OD METALA, PREKO ALUMINIJUMSKIH HALJINA, DO LEGENDARNIH PARFEMA: Ovo su najpoznatije kreacije čuvenog Paka Rabana koji je preminuo u 88. godini! (FOTO)
Tanjug/AP

Pako Raban, modni vizionar i dizajner najpoznatiji po svojim parfemima, umro je u 88. godini u svojoj kući u Francuskoj. Njegovu smrt je potvrdio "Puig", matična kompanija njegovih brendova, saopštivši da je on bio čovek koji je obeležio generacije svojom radikalnom vizijom mode, kao i da će njegovo nasleđe živeti večno.

Raban je stekao svetsku slavu zbog svog ekscentričnog dizajna i odeće, a sklonost ka modi je pokazao već od najranijeg detinjstva, budući da mu je majka radila za Balensijagu. Već sa 17 godina, tokom studija, sarađivao je sa nekim od najvećih modnih brendova. Povukao se pre oko 20 godina, ali su njegove kreacije nastavile da žive, dok se mnoge note parfema smatraju neprevaziđenim.  

Srećna Republika vam donosi neke od njegovih najčuvenijih kreacija koje i danas izazivaju pažnju kakvu su i prvog dana kada su se pojavile, a i njihove cene samo su rasle. 

Legendarna nano torba iz 1969. godine

U pitanju je jedan od najprepoznatljivijih proizvoda čuvenog dizajnera. Torba je nastala davne 1969. godine i karakteriše je prepoznatljiva konstrukcija od lanaca. Izuzetno je mala, osmišljena je u srebrnoj i zlatnoj varijanti, a cena joj varira od oko 500 do 1.400 dolara u zavisnosti od detalja. 

 

Haljine od aluminijumskih ploča 

Pako Raban je 1964. predstavio svoju prvu kolekciju, "12 eksperimentalnih haljina", a zatim je 1966. predstavio i "12 nenosivih haljina". U pitanju su mini haljine napravljene od kvadratnih i pravougaonih aluminijumskih ploča spojenih metalnim prstenovima. Inovativna konstrukcija i nekonvencionalna upotreba materijala predstavljaju istraživački i eksperimentalni senzibilitet većine avangardne mode iz 1960-ih.

 

 

 

 

 

 

Prvi muški parfem iz 1973. godine

Parfemi nisu uvek bili očigledan izbor za Paka Rabana. Tako je tek 1973. izašao njegov prvi parfem "Paco Rabanne" za muškarce. Međunarodni uspeh njegove linije parfema podstakao ga je da kreira parfeme "Metal", "Night", "Sport" i "Tenere" između 1979. i 1988. godine.

 


Jedan od najprodavanijih parfema u istoriji 

"1 Million" je lansiran 2008. Kreirali su ga Christophe Rainaud, Olivier Pescheuk, Michel Girard i Christian Dussoulier. Gornje note su krvava mandarina, grejpfrut i menta; srednje note su cimet, začinske note i ruža; bazne note su amber, koža, drvene note i indijski pačuli. Predstavlja jedan od najpoznatijih i sigurno najprodavanijih parfema u istoriji. 

 


Inače, Raban je rođen kao Francisko Rabaneda Kuervo u baskijskom regionu Španije. Njegova majka je bila glavna krojačica za čuvenog španskog dizajnera Kristobala Balensijage. Raban je u početku studirao arhitekturu na Nationale des Beauk-Arts u Parizu. Svoju modnu karijeru započeo je tek početkom 1960-ih, sa kolekcijom velikih plastičnih dodataka koje je prodavao modnim kućama. Od tih skromnih početaka, napravio je odeću koja je odražavala duh vremena sredine 1960-ih. Raban je oduvek bio zainteresovan za kreiranje mode sa neistraženim i maštovitim proizvodnim metodama koristeći nove posleratne industrijske materijale. 

Tokom bogate karijere zaradio je milione, ali detalji o njegovom bogatstvu nisu poznati. Takođe, gotovo ništa se ne zna ni o njegovom privatnom životu, pa su se tako u medijima samo pojavljivale informacije da se nikad nije ženio i da je bio sam. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)