Zanimljivosti

OVAKO JE DO MILIJARDI DOŠLA NAJBOGATIJA ŽENA SVETA: Fransoa živi u ZLATNOM KAVEZU, ne voli javna pojavljivanja, a jedna njena odluka posebno je iznenadila javnost (video)

Milijarderka živi povučenim stilom života i trudi se da privatnost čuva u četiri zida.

28.01.2023 10:57

OVAKO JE DO MILIJARDI DOŠLA NAJBOGATIJA ŽENA SVETA: Fransoa živi u ZLATNOM KAVEZU, ne voli javna pojavljivanja, a jedna njena odluka posebno je iznenadila javnost (video)
Profimedia

Fransoa Betenkur Majer zvanično je najbogatija žena na svetu. Njenog bogatstvo se prema Forbsovoj listi procenjuje na 82 milijarde dolara. Javnosti je postala poznata kao jedina unuka Ežena Šulera, osnivača L'Oreal-a. Rođena je u julu 1953. godine u prestižnoj oblasti  zapadno od Pariza.

 

 

Fransoa Betenkur Majer oduvek je mrzela da bude u centru pažnje. Prema njenom bliskom krugu ljudi, prilično je introvertna i izbegava medijske nastupe koliko god može. Uprkos svom katoličkom vaspitanju, Fransoa Betenkur Majers se udala za Jevrejina i pristala da odgaja svoju decu kao Jevreje. Naime, ona se udala za francuskog biznismena Žan Pjera još davne 1984. godine i sa njim dobila dvoje dece Žan Viktora (35) i Nikolasa Majersa (32). 

 

 

Fransoa Betenkur Majer danas poseduje 33 odsto akcija L'Oreala. Nakon što je  nasledila 39,5 milijardi dolara od svoje majke 2017. godine, uspela je da poveća svoje bogatstvo tako da njena trenutna neto vrednost iznosi 86,2 milijarde dolara.

Ona je u odboru L'Oreala od 1997. godine i predsednica je porodične holding kompanije. Postala je glavna i jedina naslednicaL'Oreala 2017. godine kada je njena majka Lilijen Betenkur, tada najbogatija žena na svetu, umrla u 94. godini. Pred poslednjim godinama života svoje majke, Fransoa Betenkur Majer je podnela tužbu protiv svoje majke u sporu oko kontrole bogatstva, posebno nakon što je mislila da njena majka pati od demencije.

 

 

Pored predsedavanja L'Orealom, Fransoa Betenkur Majer upravlja porodičnom filantropskom fondacijom koja podržava francusku nauku i umetnost. Najbogatija žena na svetu je strastveni pijanista, koja navodno svira svoj omiljeni instrument 3-4 sata svakog dana.

 

 

Ova poznata bogatašica ulaže svoj novac u naučne, umetničke i kulturne projekte, uključujući rekonstrukciju katedrale Notr Dam, u koju je uložila oko 220 miliona dolara. Diskretna je, ljudi kažu da je njen život u Parizu relativno jednostavan, uživa u francuskim parkovima i ne koristi privatne avione za svoja putovanja. Njene strasti su književnost i umetnost, a njeni bliski kažu da se oseća kao u „zlatnom kavezu“, ne znajući šta da radi sa toliko novca. Nikada nije dala intervju i uvek je radije ostala u pozadini.

 

 

Svoje filantropske aktivnosti sprovodi preko Fondacije Betankur Šuler, čija je predsednica, gde podržava naučne projekte, kao i kulturne i umetničke.

Svake godine dodeljuju senagrade za mlade istraživače za 14 novih studenata nauke ili medicine za postdiplomske studije. Tu je nagrada „Coups d’elan pour la recherche francaise“ koja svake godine nagrađuje javne biomedicinske istraživačke laboratorije za poboljšanje njihove infrastrukture i uslova rada za naučnike. Takođe je podržala istraživačke projekte u oblasti neuronauke i autizma i ulagala u zanatske kompanije.

 

 

Fransoa ima dva sina, Žan Viktora i Nikolasa, koji već nekoliko godina preuzimaju veliki deo odgovornosti u kompaniji. Godine 2011. odlukom sudije, Žan Viktor, Lilijanin najstariji unuk koji sada ima 36 godina, postao je staratelj bake, koja je već sa 88 godina pokazivala znake da boluje od Alchajmerove bolesti. Ovo je bio ključni trenutak.

 

 

Žan-Viktor se pridružio upravnom odboru L’Oreal-a 2012. godine, preuzimajući dužnost od svoje bake. Stvorio je sopstvenu liniju muške odeće pod nazivom Ekemplaire, iako se čini da i sledeći naslednik više voli da se drži podalje od kamera i slave.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)