Test ličnosti

MOZGALICA KOJA ĆE VAS IZLUDETI: Da li na ovoj fotografiji vidite spiralu ili nešto drugo?

Ako ste veliki ljubitelj optičkih iluzija, ovo je jedna od najpopularnijih.

12.09.2023 17:00

MOZGALICA KOJA ĆE VAS IZLUDETI: Da li na ovoj fotografiji vidite spiralu ili nešto drugo?
Printscreen/uk.pcmag.com

Kada su u pitanju optičke iluzije ne postoje tačni ili pogrešni odgovori. Svačija percepcija neke stvari je drugačija i zbog toga svi ih vidimo različito iako su svima na prvi pogled zbunjujuće. Koliko god se "lomili" i pokušavali da vidite nešto na slici, vaš prijatelj će uvek videti nešto drugo. 

Ukoliko ste raspoloženi da malo mozgate i razvijete svoje vijuge, Dejli star je objavio jednu fotografiju koja je kruži društvenim mrežama, gde su objavljene neke optičke iluzije koje su prava "poslastica" za one koji vole da ubijaju vreme ovakvim zagonetkama. 

Optička iluzija koja je mnoge navela na razmišljanje na prvi pogled na slici prikazuje spiralu, koja kreće poput pikada od centra slike sa manjim krugom pa se širi. Iako slika na prvi pogled deluje kao da hipnotiše nekoga to nije slučaj.

Printscreen/Pinterest

Optička iluzija na prvi pogled otkriva kako se na slici nalazi spirala

Prema ovom sajtu, crno bela slika ne pokazuje ono što izgleda kao spirala. Fotografija predstavlja Frejzerovu spiralu koja je uprkos tome što vidimo, nešto mnogo jednostavnije. Umesto spirale na slici se nalaze koncentrični krugovi, odnosno krugovi sa zajedničkim središtem. 

Ono što je u pozadini, sliku čini zbunjujućom za posmatrača pa tako izgleda da vidimo nešto što ne vidimo. Britanski psiholog Sir Džejms Frejzer ga je prvi opisao, a postoji i drugi naziv za njega "lažna spirala". 

Ova iluzija nastaje tako što se kombinuju pravilni krugovi sa neusklađenim delovima ili raznobojnim linijama. Kada su ti delovi istaknuti drugom bojom, gledaocu postaje očigledno da nema na slici spirale.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)