Zanimljivosti

KUĆE NA SICILIJI SE PRODAJU PO CENI KAFE U BEOGRADU: Nalaze se na 20 minuta od plaže, a evo koji je uslov!

Italijansko selo poznato po jeftinim domovima postalo je viralno pre pet godina.

23.06.2024 14:13

KUĆE NA SICILIJI SE PRODAJU PO CENI KAFE U BEOGRADU: Nalaze se na 20 minuta od plaže, a evo koji je uslov!
instagram/printscreen/keylead_media

Ako planirate kupovinu kuće ali da je jedini uslov da to bude na nekom egzotičnom mestu gde možete pobeći i opustiti se onda razmišljate o Italiji, tačnije Siciliji. Kako prenose mediji i društvene mreže na kojima je italijansko selo Sambuka di Sicilia postalo poznato, novi dom možete kupiti za cenu jedne pice ili obroka u restoranu brze hrane. A o čemu se radi?

Ovo selo na Siciliji sprovodi program prodaje napuštenih domova i to po vrlo niskoj ceni. Na prvim aukcijama, stare kuće bile su ponuđene za 1 evro. Kasnije je grad ponovo ponovio to sa cenom od 2 evra da bi i ove godine ista ponuda bila aktuelna za 3 evra.

Ovo su uslovi kupovine

Ponuda koja je dospela na društvene mreže mnogima je vrlo primamljiva pa su ljudi pohrlili da se raspituju da li kuće zahtevaju adaptaciju, da li u pitanju neka prevara i slično. Program koji sprovodi lokalna vlada ovog sicilijanskog gradića jeste realna ali sa sobom nosi uslove. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @keylead_media

Sambuka ove godine ima oko deset nekretnina stavljenih na aukciju, navodi CNN.Tamošnji gradonačelnik je Đuzepe Kačiopo je naveo da je prodaja pomogla da se obnovi lokalna ekonomija. Sambuka je postala izuzetno poznata i do sada je van aukcije prodato čak 250 napuštenih domova. Kuće su strukturalno stabilne ali je svakako neophodno renoviranje, a na aukciji su one sa dvorištem, velikim terasama i okućnicama. 

Radi se o aukcijama

Pravo na učestvovanje na aukciji imaju svi koji uplate depozit od 5.000 evra, koji će biti vraćen i ako izgubite ponudu, a dom dobija učesnik koji ponudi najveću cenu za kuću.

Uslov je takođe da novi vlasnici završe renoviranje kuće u roku od tri godine  ili mogu da izgube depozit. Pobednica na prvoj aukciji Meredit Tabone je kupila kuću kada je jedna od njih bila ponuđena za jedan evro, a odnela je pobedu ponudivši najveću cenu od 5.555 evra. Na kraju je kupila zgradu pored kuće koja je koštala 22.000 evra, a na celokupno renoviranje Meredit je potrošila oko 425.000 evra. 

Uprkos iscrpljenosti i frustracijama koje su pratile taj put od napuštenog doma do renoviranja u vilu, Meredit je rekla da je bilo vredno i da sam grad nudi sporiji tempo života koji njoj odgpovara i niže troškove života.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)