Oko sveta

RONIOCI SU USPELI DA ISTRAŽE 115 METARA DUBINE: Da li biste vi zaplivali u ovoj reci, dok je ispod vas ponor?! (VIDEO)

Iz daljine izgleda baš poput zenice oka.

29.08.2024 20:40

RONIOCI SU USPELI DA ISTRAŽE 115 METARA DUBINE: Da li biste vi zaplivali u ovoj reci, dok je ispod vas ponor?! (VIDEO)
instagram-neture.view

Hrvatska reka Cetina, koja izvire na severozapadnim padinama planine Dinara i uliva se u Jadransko more, predstavlja najdužu reku u Dalmaciji i jedno od najlepših mesta za ljubitelje prirode. Reka je jedna od najlepših u Hrvatskoj. Nalazi se u živopisnom predelu okruženom malim selima, a područje je važno i istorijski i arheološki. 

Vrela Cetine obuhvataju nekoliko izvora, među kojima se izdvajaju tri najveća - Vukovića vrelo, Batića vrelo i Veliko vrelo, poznato i kao Glavaš. Iako je dubina Glavaša još uvek nepoznata, ronioci su do sada istražili do 115 metara. Voda je toliko prozirna da se može steći utisak da je belo dno lako dohvatljivo, ali stvarnost je sasvim drugačija.

 

 

Ovo područje, raspoređeno na oko 30 hektara, zaštićeno je kao hidrološki spomenik prirode još od 1972. godine. Izvori se sjedinjuju u Peručkom jezeru, odakle Cetina punom snagom nastavlja svoj tok prema Jadranu. Izvor reke Cetine, koji se nalazi u blizini sela ispod Dinare kod naselja Vrlika, često se naziva "najlepšim okom Dalmacije". Gledano iz vazduha, najdublja tačka Glavaša deluje poput zenice oka, okružena modrozelenom vodom. Ovaj prizor ostavlja bez daha i opravdava očaranje koje izaziva.

Cetina nije samo reka, već pravi prirodni biser Hrvatske. Reka deluje mnogo dublje, a prilikom pogleda na ljude koji se kupaju, javlja se kod pojedinih strah kako od dubine, tako i od visine. 

- Reka Cetina je jedna od najlepših u Hrvatskoj za rafting slatkom vodom. Nalazi se u živopisnom predelu okruženom malim selima, a područje je važno i specifično. Definitivno je to mesto koje treba posetiti -  pišu strani mediji, uz spektakularne fotografije Vrela Cetine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)