Oko sveta

ONA SE SA TITANIKA SPASILA U POSLEDNJEM TRENU: Istinita priča putnice luksuznog broda nateraće vam suze na oči, inspirisala je i lik Rouz!(FOTO/VIDEO)

Lik koji u čuvenom filmu tumači Kejt Vinslet, samo je inspirisan sagom Rodi Meri Abot.

04.07.2023 10:01

ONA SE SA TITANIKA SPASILA U POSLEDNJEM TRENU: Istinita priča putnice luksuznog broda nateraće vam suze na oči, inspirisala je i lik Rouz!(FOTO/VIDEO)
YouTube/printscreen/ Titanic Movie/Pelicula

Titanik je svojevremeno bio najveći putnički brod na svetu. U toku prvog putovanja udario je o ledeni breg u nedelju, u 23.40 (brodsko vreme), 14. aprila 1912. godine. Potonuo je dva sata i četrdeset minuta kasnije, u 02.20, narednog jutra. U tragediji je smrtno stradalo preko 1.496 ljudi, što je jedna od najvećih mirnodopskih pomorskih katastrofa, te je tim i široko poznata.

Interes javnosti za brodolom iz 1912. nedavno se ponovo rasplamsao nakon što je pet muškaraca, koji su putovali da vide olupinu broda, poginulo u podmornici u katastrofalnoj imploziji

Film iz 1997. prikazuje događaje koji su doveli do potonuća broda, a glume Leonardo Dikaprio i Kejt Vinslet kao Džek i Rouz par koji se zaljubio na brodu Titaniku. Režiser filma Džejms Kameron je pre snimanja bio na desetine puta posetio olupine Titanika.

Mnogi možda ne znaju da je lik Kejt Vinslet odao počast jedinoj ženi koja je preživela brodolom, a to je Rodi Meri Abot, kao i Rouz u filmu. Abotino ime je nakon nesreće često pogrešno štampano kao "Rosa“.

Za razliku od Rouz, Abot je bila putnica treće klase na Titaniku i putovala je sa svoja dva sina, Rosmorom (16) i Judžinom (13). Iako je dobila priliku da uđe u čamac za spasavanje kada je brod počeo da tone, Abot je ostala na brodu zbog svoja dva sina. Nakon što je brod potonuo, Abot je uspela da stigne do poslednjeg čamca za spasavanje, ali njeni sinovi nisu preživeli, prenosi "The Providence Journal."

Ejmi Stenli, putnica treće klase koja je bila Abotina prijateljica, kasnije se prisetila onoga što joj je rekla nakon rastanka sa sinovima.

- Rekla mi je da bi ušla u čamac za spasavanje da u blizini nije bilo toliko ljudi. Njeni sinovi su ostali sa njom na komadu olupine dok nisu umrli. Prvi je umro najmlađi, a potom stariji. Ona je samo pretrnula i nije mogla da se seti kada je stigla na Karpatiju - kaže Stenli.

Rouzin lik je takođe inspirisan jednom značajnom ličnošću u istoriji. Režiser filma Džejms Kameron je jednom rekao da je Rouz inspirisana Beatris Vud, umetnicom i glumicom i koja je bila deo visokog društva i pročitao je njene memoare tokom snimanja filma. Iako Vud nikada nije bila na Titaniku, poznato je da je putovala po Evropi i Americi,

Dikaprijev lik nije bio inspirisan ni sa kim posebno. Međutim, dok na brodu nije bilo Džeka Dosona, Kameron je otkrio da postoji Džozef Doson nakon što je napisao scenario.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)