NAŠE MALE SENKE

PRATIM TE U STOPU: Zašto mačke idu svuda za vlasnicima?

Ako ste se ikada pitali zašto je vaša maca krenula za vama u toalet i zašto vam je inače stalno za petama, ovaj tekst portala Srećna Republika vam to otkriva.

02.12.2021 16:50

PRATIM TE U STOPU: Zašto mačke idu svuda za vlasnicima?
pexels.com

Svako ko ima mačku to dobro zna, ove luckaste životinje ne ostavljaju svojim vlasnicima ni trunku privatnosti, čak ni u WC-u. Ali šta se krije iza te neobične navike vaših krznenih pufnica, pitate se vi? Upravo na to pitanje vam donosimo odgovor!

Mačke su znatiželjna i zaigrana bića i znamo da naše mace vole da budu pored nas, ali zar baš moraju za nama i u toalet? Sa druge strane, mačke baš i ne vole kad ih ljudi gledaju dok obavljaju nuždu, ali zato one obožavaju da prave ljudima društvo dok su na WC šolji.

Objašnjenje ovog šašavog mačjeg ponašanja možda leži u onome što mačke zapravo jesu po svom instinktu. Mačke su predatori s instinktom lovca. Ali, zbog svoje veličine takođe znaju da mogu da budu i plen. S obzirom da mačka svog vlasnika doživljava kao svog čuvara ili zamenu za roditelja, može se osećati ranjivo kada je vlasnik odsutan, piše portal zadovoljna.dnevnik.hr.

@figgythefeline Get a cat and never be lonely in the bathroom 🐈 #fyp #viral #catsoftiktok #😹 ♬ Send Me on My Way - Vibe Street

Mačke su takođe "mikro menadžeri". Poznata je uzrečica znatiželja je ubila mačku, a kada njen vlasnik uđe u sobu i zatvori vrata za sobom, maca to vidi kao znak da iza tih vrata vi radite nešto misteriozno. Vaš dom mačka doživljava kao svoju teritoriju pa je tako i kupatilo za nju dozvoljena zona. Štaviše, može se naljutiti ako zatvorite vrata jer je ipak to njena teritorija! A i, kako smo već spomenuli, nju silno zanima šta radite unutra, a samo je jedan način da to sazna - da uđe za vama.

Životinje moraju da procene vrednost nečega kako bi odlučile šta im je prioritet. Visoku vrednost ima ono što žele odmah i što ih motiviše na akciju. Stručnjaci za biheviorizam životinja koriste ove karakteristike kako bi motivisali životinje kada ih treniraju, koristeći sistem nagrađivanja. Kada za nešto postoji takmičenje, vrednost toga se povećava, a to vi radite svaki put kad zatvorite vrata kupatila, odnosno toaleta. Procenjujete vrednost prostora uzimajući ga za sebe i zabranjujući mački pristup.

@ihateavvocados They will follow you to the toilet too#catsoftiktok #cat ♬ original sound - Gyuszi Kovács

Ranjivost, znatiželja i procenjivanje vrednosti moguća su objašnjenja, ali mnogi vlasnici mačaka zapravo veruju da je razlog ipak nešto drugo. Mačke uvek kontriraju, to im je u prirodi. U njihovom DNK je da žele ono što ne mogu da imaju. Pustite mačku unutra i ona će ubrzo želeti da izađe napolje. Napunite joj posudu s hranom i brzo će joj dosaditi, ali ako je napola prazna, odmah će prigovarati. Mace su jednostavno takve, a mi ih volimo zbog njihove luckaste i zabavne naravi.

Da li se i vaše mačke ovako ponašaju? Recite nam u komentarima!

Komentari (0)