Objašnjenje

10 ČUDNIH MAČJIH NAVIKA: Znate li zašto vas "gnječe“ i šta znači kada vam donesu ulov?

Mačke umeju da budu sjajno društvo, ali neke njihove "bubice“ nas nekada ostave u čudu.

04.11.2021 12:27

10 ČUDNIH MAČJIH NAVIKA: Znate li zašto vas "gnječe“ i šta znači kada vam donesu ulov?
Pixabay.com

Svi koji imaju mačke znaju koliko često su bili zbunjeni ponašanjem svojih ljubimaca, a ovo su 10 čudnih navika ovih krznenih mezimaca.

1. "Ćaskaju" s pticama

Kada ugledaju pticu kroz prozor, mačke znaju da ispuštaju zvuk sličan škripanju zuba. Stručnjaci za ponašanje mačaka nisu sigurni zašto mačke to rade, ali pretpostavljaju da na taj način iskazuju frustraciju jer ne mogu da izađu i uhvate pticu. Drugi pak misle da su brzi pokreti vilicom zapravo deo Pavlovljevog instinkta kojim mačke pripremaju svoje mišiće za čin ubijanja plena.

2. "Stružu" svoje lice i bradu o ljude

Mace to rade onima s kojima su bliske. Naime, mačke na bradi imaju mirisne žlezde i na taj način dele facijalne feromone s vama, kaže dr. sc. Irena Petak, savjetnica za ponašanje kućnih ljubimaca.

Na ovaj način mačka pozdravlja svog vlasnika i daje mu do znanja da mu veruje i da se oseća sigurno. Ako vaša mačka ne "struže" lice i bradu o vas, ne morate da brinete - možda jednostavno nije takav tip.

 


3. Donose vam "darove"

Mace se vole pohvaliti svojim ulovom tako da znaju vlasniku da donesu mrtvog miša ili pticu. Postoji nekoliko teorija zašto to rade. Jedna je ta da mačka oponaša svoju mame koja je donosila plen dok je bila mače.

Vaš “predator” možda želi da podeli svoj plen s vama kako bi vam se zahvalila za to što je hranite ili želi da podeli svoj uspešan lov s vama i da vam da do znanja da vas smatra svojim prijateljem. Naime, za divlje mačke je specifično da višak hrane koji im nije potreban odnesu drugim članovima svog čopora, naročito mladuncima i majkama koje doje. Drugim rečima, vaša mačka želi da vam pomogne da imate dovoljno hrane. Važno je ne kažnjavati mačku kada vam donese plen jer je takvo ponašanje deo njene prirode.

4. Žvaću plastiku i druge neobične stvari

Plastika, prljavština, tepih, žice, vunena ćebad… Ako vaša maca žvaće takve predmete, možda pati od stanja poznatog kao “pika”, koje se kod mačaka može pojaviti kao posledica probavnih tegoba. Kao što ljudi grizu nokte ili mrse kosu kada su nervozni, mačke grickaju predmete koji nisu hrana kada osjećaju teskobu.

Obratite pažnju ako vaša mačka počne ovako da se ponaša jer joj predmeti koje žvaće mogu oštetiti desni i probavni system i bilo bi dobro da je odvedete kod veterinara.

 

5. Gnječe vas šapama

Mačke svoje vlasnike često gnječe šapama, odnosno pritiskaju vam, primera radi stomak, kao da vas masiraju. Mace to čine kao znak zadovoljstva i sreće, a vas žele označiti svojim mirisom jer na šapama imaju mirisne žlijezde. Ovo nagonsko ponašanje javlja se ubrzo nakon rođenja, kada mačići mese mlečne žlezde svojih majki kako bi stimulisale protok mleka, prenosi portal zadovoljna.hr.

6. Vole da leže u kutijama i drugim skučenim prostorima

Vaša maca ima mogućnost da se izležava gde god poželi u stanu, ali bira najskučenije prostore, poput kartonske kutije ili čak lavaboa. To je sasvim normalno. Mačke se u malim prostorima osećaju sigurnije. U divljini, mačke moraju da budu tihe i sakrivene kako bi preživele, a spavanje usred otvorenih prostora čini ih izloženijim većim predatorima.

 

7. Gledaju u vas

Zbog mačjih očiju koje ne skidaju pogled s vas možete se osjećati nelagodno, ali nemate razloga za brigu. Verojatno pokušava da pridobije vašu pažnju kako biste joj dali hranu. Ukoliko je ne zanima hrana, možda samo želi da zna šta radite.

Od svih mesojeda, mačke su najbrbljivije! Mačke brzo nauče naša ponašanja i reči koje su važne iz njihove perspektive. Na primer, znaju da otvaranje frižidera ili šuškanje kesicama ima veze sa hranom, objašnjava Petak.

8. Ignorišu vas

U jednom trenutku oči vaše mace zalepljene su za vas, a u sledećem vas potpuno ignoriše. Baš kao i ljudi, i mačke ponekad žele da se osame. Kada vam mačka svojim ponašanjem pokazuje da joj treba prostor, pustite je samu. Pružajući joj vreme koje će provesti sama, mačka će posle osećati potrebu da vas potraži i bude u vašem društvu.

 

 

9. Ne zatrpavaju svoj izmet

Ako mačka ne zatrpa svoj izmet nakon što obavi nuždu, to može upozoravati na zdravstveni problem ili problem u ponašanju, poput infekcije mokraćnog puta ili povrede šape. Kako biste znali da li se radi o zdravstvenom problemu, posetite veterinara. Ako nije reč o zdravstvenom problemu, može biti da se maci ne sviđa pijesak koji joj stavljate ili ga ne čistite ili menjate dovoljno često.

10. (Mi)jauču noću

Plačljivo mijaukanje u kasnim satima može biti znak da mačka ima potrebu za lovljenjem glodara. Njeni pokušaji da ulovi plen mogu rezultovati mijaukanjem zbog ushićenja, ili ako nije uspela, zbog frustracije.

Ukoliko omogućite maci dovoljno igre i aktivnosti tokom dana, potrošće višak energije pa ćete suzbiti njenu potrebu za lovom.

Nikako nemojte koristiti laser za igru s macom, napominje dr Irena Petak.

Komentari (0)