Mace

EVO KAKO DA NAUČIMO MAČKU DA NE GREBE NAMEŠTAJ: Nije lako, ali vredi svakog uloženog minuta!

Vlasnici kućnih ljubimaca znaju koliko je teško održavati stan i nameštaj urednim kada su tu nestašni krznati drugari, ali način i te kako postoji.

22.01.2023 10:01

EVO KAKO DA NAUČIMO MAČKU DA NE GREBE NAMEŠTAJ: Nije lako, ali vredi svakog uloženog minuta!
shutterstock.com

Mačke znaju da budu veoma umiljate i mazne, ali kada to žele. Ipak, u slučajevima kad proradi njihova tvrdoglava narav, tada nastaju glavobolje za njihove vlasnike.

Neretko mačke, bilo da su male ili u starijoj životnoj dobi, obožavaju da kandže oštre na nameštaju u kući. Tako su im sofe i kauči omiljeni predmeti koji najčešće stradaju pod njihovim šapama. Za razliku od pasa kod kojih se te loše navike mogu iskoreniti treninzima, mačke nisu tako poslušne. Kako biste na pravilan način uspostavili željene granice u vidu pravila ponašanja vašeg kućnog ljubimca u domu, najpre će biti korisno da razumete zašto vaša mačka uživa u grebanju.

pexels.com

Pokušajte da promenite loše navike vaše mace, a da one to ni ne primete

Grebanje opušta vašeg ljubimca, ali im pomaže i pri uklanjanju starih slojeva noktiju. Takođe, treba imati u vidu da mačke mogu grebanje koristiti i kao vid komunikacije. Ako je zaista srećna, ona će svoju uzbuđenost demonstrirati grebanjem nameštaja ili drugih hrapavih površina u okruženju. Za najefikasnije sprovođenje novih pravila u domu, odvikavanje mace od grebanja nameštaja i učenje novih navika, važno je uočiti rituale koje vaša maca sprovodi kako biste odredili tačan uzrok njenog grebanja i odabranog mesta u domu za isto.

Trik sa folijom

Zavisno od materijala površine koju mačka grebe, dobra taktika je da pronađete materijal koji bi maci proizveo sličaj osećaj. Zatim i "predložite" vašem ljubimcu taj materijal kako bi nameštaj postao manje privlačan za grebanje. Ako su to vodoravne površine, najbolje bi bilo da pokušate da skrenete maci pažnju pomoću aluminijumske folije. Postavite foliju na deo nameštaja i čekajte rezultat. Osećaj koju nagužvana aluminijumska folija izaziva kod mačaka, kao i izražajan specifičan zvuk njenog gužvanja, učiniće nameštaj mnogo manje zabavnim za grebanje i dodirivanje šapama.

shutterstock.com

Mace su veliki istraživači i obožavaju da ispituju svaki kutak doma 

Koristite citrusne mirise 

Pojedini vlasnici kućnih maca tvrde i da su citrusi odlični alat za odvraćanje od grebanja nameštaja. Tako prskanje nameštaja mirisom limuna ili drugog citrusnog voća može biti delotvorno u borbi protiv navika vašeg kućnog ljubimca.

shutterstock.com

Važno je da pronađete način da nekako zabavite vašeg ljubimca

Nabavite grebalice 

Grebalicu je preporučljivo postaviti tamo gde vaš ljubimac najviše uživa u grebanju ili u okolini mesta gde najčešće provodi vreme tokom dana. Grebalice možete naći u različitim oblicima, pa je važno da vašem ljubimcu kupite onu koja na neki način oponaša njegov prethodni izbor podloge za grebanje – to jest, grebalica treba da obezbedi vertikalne ili horizontalne površine za grebanje, zavisno od potrebe.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)