Kuce

DA LI BISTE KLONIRALI SVOG LJUBIMCA? Kontroverzna praksa postala sve zastupljenija, a sada je otkriveno i koliko košta!

Da li biste i vi dali između 30 i 50 hiljada evra za kloniranje svog kućnog ljubimca, umesto da jednostavno udomite novog iz prihvatilišta?

05.04.2022 15:00

DA LI BISTE KLONIRALI SVOG LJUBIMCA? Kontroverzna praksa postala sve zastupljenija, a sada je otkriveno i koliko košta!
pexels.com

Džon Mendola je klonirao svog uginulog psa da bi "proizveo" dva genetski identična nova ljubimca, a sve se dogodilo kada je njegovom voljenom, najvernijem drugu dijagnostikovan rak u poodmaklo fazi.

Mendola je penzionisani njujorški policajac koji je daleke 2006. godine bio na dužnosti kada je pred njega doveden mali, neuredni pas lutalica.

Ljubav na prvi pogled

pexels.com

udomio psa lutalicu

- Psić je bio u haosu, nisam mogao ni da je operem kako treba, a i imala je jako loše zube. Ipak, bila je apsolutno divna i tako zahvalna. Polazeći tog dana na posao rekao sam svojim kolegama da nema potrebe da belo-smeđu krznenu životinju nose u sklonište jer ću je odvesti kući sa sobom. To je bila najbolja stvar koju sam uradio u životu - ispričao je pedesetdvogodišnjak.

Mlada ženka koju je udomio volela je decu i igru. Mendola ju je nazvao Princeza po brojnim heroinama u Diznijevim animiranim filmovima.

Deset godina kasnije, 2016, kada je veterinar morao Mendoli da saopšti lošu vest, on je odmah pozvao kompaniju iz Teksasa, "Viagen Pets and Ekuine", koja je prva i jedina američka firma s ponudom komercijalnog kloniranja pasa i mačaka. Mendola je istakao da je znao za proces nakon što je gledao južnokorejski dokumentarac na tu temu. Naime, ta dalekoistočna zemlja je lider u toj oblasti i "proizvela" je prvog kloniranog psa još 2005. godine.

Kompanija "Viagen" je princezi uradila biopsiju pre nego što je ona preminula 2017. Iz tog genetskog materijala potom su rođena dva njena klona zahvaljujući surogat majci psa. Na svet su došli godinu danakasnije i bili su genetski identični Princezi.

Mendola ih je nazvao princezama Ariel i Jasmin, po čuvenim likovima iz Diznijevih ostvarenja.

Identični ljubimci

pexels.com

Kloniranjem dobio dva identična

- Pege, kosa, sve je skoro isto, čak i maniri. Znate kako psi ponekad ustaju i tresu se celim telom? Obojica to rade u isto vreme, baš kao što je to radila i princeza - rekao je Mendola za portal "Bbc.co.uk".

Inače, pre nego što je Princeza uginula, on je usvojio još jednog psa po imenu Bejb.

- Kada sam doneo novu štenad kući, Bejb ih je odmah odnela. Nedostajala joj je Princeza. Pomirisala ih je i bila je srećna - dodao je ponosni vlasnik. 

I Bejb je neočekivano uginula ove godine, ali Mendola je već bio spreman - ima sačuvan deo njenog genetskog materijala za potencijalno buduće kloniranje.

Vrtoglave cene 

Pixabay

Kloniranje psa 50.000 evra

Kloniranje kućnih ljubimaca je kontroverzno, ali toj praksi raste popularnost uprkos i dalje visokim troškovima za njeno izvođenje. Iz kompanije "Viagen" kažu da su dosad klonirali na stotine životinja od kada je firma otvorena.

Ona naplaćuje 50.000 dolara za kloniranje psa, 30.000 dolara za mačku i 85.000 za konja. To očigledno i nije mnogo za mnoge poznate ličnosti, pa je tako još 2018. godine glumica Barbra Strajsend otkrila da je preko pomenute firme klonirala dva šteneta svog ljubimca Samante. Iste godine, novine "The Sun" objavile su da je muzički mogul i sudija šoua talenata "Ja imam talenat" Sajmon Kauel klonirao svoja tri jorkširska terijera.

Genetski materijal 

Blejk Rasel, predsednik "Viagena", kaže da genetski materijal životinje koju neko želi da klonira može da se čuva skoro neograničeno vreme pre nego što se proces kloniranja sprovede u delo. To je moguće zahvaljujući upotrebi veoma niskih temperatura ili krioprezervacije.

- Klonirani ljubimac je, jednostavno rečeno, identični genetski blizanac, razdvojen godinama, decenijama, možda i vekovima - istakao je Rasel.

Kloniranje i oboljevanje

pexels.com

Klonirane životinje rizičnog zdravlja

Organizacije za zaštitu životinja su značajno zabrinute u vezi sa novim trendom. Na primer, brojne naučne studije sugerišu da su klonirane životinje sklonije bolestima, dok drugi kritičari tvrde da je zabeležena i visoka stopa neuspeha u industriji jer se veliki broj klonova ne rađa zdrav.

U jednom izveštaju Univerziteta Kolumbija iz Njujorka iz 2018. navedeno je da prosečna stopa uspeha iznosi svega 20%. To znači da su potrebne brojne surogat majke da bi se omogućili višestruki pokušaji. Takođe, klonirana životinja nikad neće biti tačna kopija originalnog ljubimca, pre svega kad je u pitanju ponašanje.

 - Preporučili bismo svakom ko traži novog kućnog ljubimca da usvoji jednu od na hiljade životinja u centrima za spasavanje koje traže svoj dom - navodi se iz organizacija. 

Zašto ne usvajate?

Pixabay

Udomi, ne kloniraj!

Protivnik kloniranja ljubimaca aje i genetičar Endrju Hesel koji tvrdi da ta praksa nosi niz neetičkih momenata.  

- Zašto klonirati životinje kada su sve te druge životinje dostupne za usvajanje? Ipak, isti argument možete izneti sa decom. Zašto imati svoje dete kada su sva ta deca dostupna za usvajanje? A i kućni ljubimci postaju članovi porodice - izneo je zanimljivo zapađanje Hesel.  

Podsetimo, ovca Doli je prvi klonirani sisar na svetu. Rođena je 1996. godine.

Komentari (0)