Kuce

Zašto je poželjno imati kućnog ljubimca

Činjenica je da je imati kućnog ljubimca postao veliki trend u poslednje vreme, ali ne treba zanemariti činjenicu da ove životinje sa sobom donose mnogobrojne benefite svom vlasniku.

11.03.2022 09:00

Zašto je poželjno imati kućnog ljubimca
pexels.com

Ako ste još u dilemi da li da nabavite nekog ljubimca, evo odličnog načina da vam ukažemo na sve prednosti koje oni donose.

Pre svega, trebalo bi mnogi da znaju da je čuvanje ljubimca podjednako velika odgovornost kao da se starate o detetu. Mnogi, a naročito deca, olako shvataju tu dužnost, iako ona zahteva  da se njihov novi prijatelj na vreme nahrani, okupa ili prošeta, da se počisti za njim, što naravno iziskuje vreme i potrebu da mu se na pravi način posveti čovek.

Ljubimci itekako mogu ulepšati život deci i odraslima. Naročito onima koji se osećaju usamljeno i kojima je potrebno društvo i razlog više da izađu iz kuće i prošetaju.

Bio to pas ili mačka, kada govorimo o aktivnijim ljubimcima, oni ispunjavaju život svojim vlasnicima koje kada biste pitali kako im je bilo pre njih, verovatno bi rekli dosadno.

Često ćete u šetnji sresti porodicu, najčešće sa malim detetom kako šetaju i psa. Stručnjaci tvrde da životinje dobro utiču na zdravlje deteta  da sprečavaju pojavu alergija i astme. Životinje takođe uče malu decu odgovornosti i dobro utiču na njihovo ponašanje. Zahvaljujući njima, mališani provode više vremena igrajući se napolju i na svežem vazduhu.

Kod odraslih igranje za kućnim ljubimcem snižava krvni pritisak, smanjuje stres i anksioznost. Dakle ako biste pitali psihologa oni su najbolji u borbi protiv usamljenosti. Interakcije među ljudima su značajno veće kada neko poseduje ljubimca više je zajedničkih tema, ljudi se upoznavaju na ulici dok  šetaju ljubimca ali i češće dolaze gosti kod onih koji ga kod kuće imaju.

Ljubimci nas kroz brigu o njima uče odgovornosti  i da se samokontrolišemo.

Komentari (0)