Kuce

DA LI ZNATE KOLIKO JE STAR VAŠ LJUBIMAC: Stručnjaci najzad razbili mit, evo koliko psećih je jedna ljudska godina! (FOTO)

Na osnovu veličine, rase, genetike i zdravstvenog stanja, odredite koje starosti je vaš mezimac.

14.10.2023 12:01

DA LI ZNATE KOLIKO JE STAR VAŠ LJUBIMAC: Stručnjaci najzad razbili mit, evo koliko psećih je jedna ljudska godina! (FOTO)
shutterstock

Mnogi ljudi kada biraju ljubimca uglavnom izaberu psa. Ovo je dobra odluka, kada se uzme u obzir da se upravo ova životinja smatra najboljim i najvernijim čovekovim prijateljem. Pojedini se često pitaju koliko zapravo njihov ljubimac ima godina, dok se drugi vode starom izrekom da je svaka ljudska godina jednaka sedam psećih, pa svom mezimcu dodaju godine.

Veterinari, dreseri i stručnjaci koji su se bavili proučavanjem životnog veka pasa su pak došli do zaključka da nije pouzdano da za svaku godinu svome psu dodajete ljudskih sedam. Naime, ne može se sa preciznošću utvrditi koji pas je tačno koliko star, ali neke generalne procedure određivanja starosti ipak postoje.

shutterstock.com

Omiljeni ljubimac mnogih porodica

Starost pasa razlike se od psa do psa. Ona zavisi od više faktora, a to su veličina psa, pa tako nije svejedno da li imate ljubimca male, srednje ili velike građe. Rase igraju značajnu ulogu, genetika, kao i celokupno zdravstveno stanje vašeg ljubimca. Istraživači su poslednjih godina razvili precizniju formulu za izračunavanje godina pasa u ljudskim godinama. Američko veterinarsko medicinsko udruženje i drugi stručnjaci predlažu korišćenje pravila od 3,2 godin. Ovo pravilo uzima u obzir različite životne faze i stope starenja pasa, a evo i kako to funkcioniše.

U prvoj godini života psa, oni veoma brzo stare. Za male i srednje pse ovu godinu možemo izjednačiti sa oko 15 ljudskih godina. Za veće rase jedna godina može biti bliža 9-10 ljudskih godina. Druga godina života psa je takođe relativno brza u pogledu starenja. Možemo ga izračunati kao 9-12 ljudskih godina za male i srednje pse i 6-7 ljudskih godina za veće pse.

shutterstock

Izračunajte starost svoga psa

Posle prve dve godine, stopa starenja se usporava. Za svaku godinu koja sledi, starost psa možemo proceniti na otprilike 4-7 ljudskih godina, u zavisnosti od njihove veličine i rase. Iako je ovo korisna smernica, važno je istaći da pojedini psi mogu različito da stare na osnovu različitih faktora. Redovni veterinarski pregledi i odgovarajuća nega su od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da pas živi zdrav i srećan život, bez obzira na starost u ljudskim godinama, a o tome piše i portal ilovedogscute.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)