Sex

DA LI IMATE VISOK ILI NIZAK LIBIDO? Stručnjaci otkrivaju kolika želja za intimnim odnosima je normalna i od čega zavisi

Mnogi prenebregavaju činjenicu da želja za intimnim odnosima može da varira tokom života.

24.03.2024 21:55

DA LI IMATE VISOK ILI NIZAK LIBIDO? Stručnjaci otkrivaju kolika želja za intimnim odnosima je normalna i od čega zavisi
shutterstock.com

Libido ili s*ksualni nagon se često koristi kada govorimo o našoj želji za intimnim odnosima i svime što je sa tim povezano uključujući s*ksualne misli, fantazije i sanjarenja o takvim iskustvima. Kako stručnjaci objašnjavaju, libido predstavlja želju da neko ima interakciju u intimnim odnosima i ta želja ga može odvesti ili udaljiti od takvog ponašanja.

Savetnica za intimne odnose dr Emili Nagoski za redonline.co.uk otkriva kako nagon i želja nisu isto. prema njenim rečima, kad govorimo o nagonu u s*ksu to su zapravo različiti stilovi želja: spontana, koja dolazi kao iznenadni osećaj ili senzacija i responzivna želja, odnosno ona koja zahteva neku vrstu stimulacije. 

Šta je normalni libido?

Na osnovu proučavanja ove teme tokom vekova stručnjaci su došli do saznanja da u određenim periodima života neke osobe libido može biti smanjen ili povećan. Na te oscilacije mogu da utiču razni faktori, ali najčešći uzroci su hormoni. 

Znaci da nekoga ima visok s*ksualni nagon se karakteriše time koliko često pokazuje interesovanje za intimne odnose, ali ne odražava nužno koliko često se osoba upušta u takvu aktivnost. Oni koji imaju visok libido često imaju redovne s*ksualne misli i osećanja; taj osećaj im se često uključuje i imaju snažan osećaj povezanosti sa svojim telom, kao i veliko samopouzdanje kad je reč o "akciji u krevetu" i generalno pozitivan stav o intimnim odnosima.

Shutterstock

Normalni libido je i kod muškaraca i žena uslovljen uravnoteženim hormonima, ishranom, spavanjem i odsustvom stresa

Žene koje imaju nedostatak testosterona mogu imati simptome poput niskog libida. Međutim, visok nivo testosterona, iako je odgovoran za naš libido, može signalizirati probleme poput sindroma policističnih jajnika. Hormoni zahtevaju ravnotežu, a ona može da bude poremećena usled brojnih faktora - od načiina života, ishrane i stresa do sna.

Da li je normalno imati visok libido?

Visok s*ksualni nagon povezan je sa zdravim telom. Takođe, što je srčana funkcija bolja, a endokrini sistem uravnoteženiji, baš kao i cirkulacija, to ćete se bolje uključiti u intimne odnose, biti izdržljiviji i sposobniji da doživite vrhunac.

Nataša Mari, stručnjak za intimno zdravlje, napominje da je važno dovoljno spavati, jesti hranljive namirnice i vežbati, a takođe savetuje i upražnjavanje meditacije koja nas osposobljava da upravljamo svakodnevnim stresorima. Kada je intimno zdravlje poboljšano, stručnjaci ističu da to ima direktan uticaj na raspoloženje, odnose, povezanost i ljubav prema sebi. Ako se osećate zdravo, smireno, srećno i bez stresa vrlo je verovatno da ćete imati jak libido.

Zašto imate nizak libido?

Stres

Jedan od najčešćih okidača za nizak libido je stres. I pored toga što ste zdrava osoba sa pozitivnim stavom prema intimnim odnosima, nekada je teško suočiti se sa tim kada je život pun stresa. Neki ljudi retko razmišljaju o s*ksu i nisu raspoloženi za to, a najčešće se to dešava kod žena, što je poznato kao hipoaktivni poremećaj libida. Stručnjaci otkrivaju da živimo stresan život, a da za intimne odnose naš um i telo moraju biti opušteni; ako se borite sa niskim libidom, to možda i nije vaša greška.

shutterstock.com

Nizak libido može biti posledica stresa i stresnog načina života

Hormoni

Nizak testosteron je primarni uzrok niskog libida kod muškaraca i žena, a on vremenom opada. Hormoni u ženskom telu počinju da opadaju prirodno s godinama kada se pojave perimenopauza i menopauza ali to ne izaziva samo gubitak testosterona već i estrogen i progesteron koji se smanjuju što dovodi do stresa, anksioznosti, gubitka vlage u telu, glavobolje i promene raspoloženja. Uz sve to teško je, napominju stručnjaci, osećati se s*ksi.

Bolni intimni odnosi

Nekada se dešava da zbog bola u karlici ili bola tokom intimnih odnosa osećaj zadovoljstva izostane. Ipak, stručnjaci savetuju da bi u tim situacijama trebalo potražiti savet i ustanoviti uzrok bola, a ne, što mnogi parovi rade, dići ruke od intimnih odnosa.

Sramota

Stid može da bude ubica samopouzdanja i može da vas spreči da uživate sa partnerom u krevetu, jer stalno potiskujete svoje želje i misli. Najgore što možete da učinite je da potisnete svoj s*ksualni nagon zbog toga kako se osećate. Priznajte sve negativne misli i predrasude prema sebi ili drugima i zamenite ih pozitivnim. Pohvalite sebe i neka vam to postane svojevrsna mantra koju ćete ponavljati kako biste ojačali samopouzdanje i gurnuli sramotu i stid u drugi plan.

Gubitak iskre i bliskosti takođe može izazvati pad želje, napominju stručnjaci, zbog čega je važno obratiti pažnju da li treba malo "protresti" rutinu i način na koji pokazujete naklonost sebi i drugima.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)