Roditeljstvo

VEĆINA NAS TO NE RADI: Evo koje je osnovno pravilo da podignete uspešno dete (FOTO)

Da li ste namršteni ili optimistični po prirodi? To bi moglo dosta da utiče kakvog ćete mališana odgajati.

17.05.2023 10:02

VEĆINA NAS TO NE RADI: Evo koje je osnovno pravilo da podignete uspešno dete (FOTO)
shutterstock.com

Ako ste po prirodi pesimista, to bi i te kako moglo da utiče na razvoj vašeg deteta i njegov pogled na svet. Edukativni psiholog Mišel Fajt za CNBC Mejk It, navodi kako se naši stavovi i uverenja prenose na našu decu. Prema jednom istraživanju sa Univerziteta u Čikagu, pokazuje da čak 78 odsto Amerikanaca ima pesimističan pogled na život generacija koje dolaze i smatraju kako život njihove dece neće značajnije biti bolji nego što je njihov.

Iako smo, kako tvrde stručnjaci, svedoci loših pojava i događaja u okolini što je i uzrok takvog pesimističnog stava, Fajtova navodi da bi to moglo da postane "samoispunjavajuće proročanstvo" a da je roditeljski stav, kada je vaspitanje dece u pitanju, veoma zarazan. 

Mišel Fajt napominje da bi optimizam mogao značajno da pomogne u napretku dece, dok bi negativan stav mogao da im ubije nadu i interesovanje, što će ih sprečiti da budu srećni i uspešni. Evo kako bi trebalo "naštimovati" mozak na optimizam i zašto je on važan.

Optimizam pomaže deci da napreduju

Deca počinju da gledaju na izazove kao na prepreke za savlađivanje, a ne kao izgovore da odustanu. Svi smo danas zatrpani lošim vestima i događajima, ali ako roditelji imaju tendenciju da stalno brinu o negativnim vestima, deca će pokazivati anksioznost i stres. 

Foto: Shutterstock

Otvoreni razgovor sa decom i ulivanje nade i optimizma značajno je za njihov uspeh i sreću u budućnosti

- Mislim da je to jedan od razloga zašto vidimo tako ogromnu krizu mentalnog zdravlja naše dece - kaže Mišel

Optimizam je važan jer će deca imati uspone i padove gde je potrebno da mogu da ih podnesu bez gubitka nade da će postići uspeh. To je, kako navodi psihološkinja, razlika između deteta koje kaže "Samo ću to da usavršavam i nastaviću da radim" i deteta koje odustaje, odnosno kaže "Zašto bih se trudio i pokušavao?"

Potrebno je da roditelji prilagode stav

Iako se kao roditelji trudite da sakrijete zabrinutost, to će deca primetiti, naročito ako su stariji. Zbog toga je važno da li je vaš izgled u skladu sa tim kako se ponašate. U takvim situacijama važno isključiti tv ako ste se našli u negativnim vestima, ponavljajte afirmacije ako ste nekim danima pod stresom, što psiholozi preporučuju kao odličnu metodu da smanjite stres i podignete samopoštovanje.

shutterstock.com,

Da bi dete izgradilo optimizm potrebno je da roditelji prilagode stav i ponašaju se optimistično

Optimizam se uči, što se odnosi i na decu. Ukoliko se nađete u nekoj izazovnoj situaciji, morate da kažete "U redu je, rešiću ovo." jer vaše dete prisluškuje vašu strategiju upravljanja situacijom i na taj način će i oni verovatno da odgovore na brigu.

Promovisanje optimizma nije negiranje problema

Gajiti optimizam ne znači zatvarati oči na probleme ili poricati nešto, već znati da prepoznate kada neko ponašanje podstiče kod vas anksioznost, a ne da mu se prepuštate. Mišel savetuje da sa decom moramo razgovarati otvoreno i predočiti im određene probleme, ali ne da su nerešivi i beznadežni. Odlazak na večere i zanimljiva okupljanja porodice može aktivno "ubrizgati" optimizam kod dece.

Volontiranje, kako pokazuju istraživanja, pomaže u stvaranju optimizma i poboljšanju mentalnog zdravlja, pa nije loše podsicati ih da pomažu drugima u poboljšanju njihovog života. Kad deca uvide da mogu praviti razliku, razvijaju poseban način razmišljanja i postaju mali kreatori.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)