Roditeljstvo

OVO SU NAJLEPŠA IMENA NA SVETU! Objavljena je kompletna lista, naučnici su sve rekli, među njima je i jedno izuzetno popularno u Srbiji!

Pitanje odabira imena za bebu predstavlja veliku odgovornost i za mame i tate, a možda im novoobjavljena lista američkih naučnika pomogne u završavanju tog zadatka.

04.11.2022 16:00

OVO SU NAJLEPŠA IMENA NA SVETU! Objavljena je kompletna lista, naučnici su sve rekli, među njima je i jedno izuzetno popularno u Srbiji!
Foto: Shuterstock

Ime koje će dete nositi je veoma bitno, pa mnoge mame i tate mesecima unapred pokušavaju da naprave spisak onih omiljenih, ali i specifičnih, kreativnih, neobičnih, starinskih i tradicionalnih, ne bi li novorođenče bilo što autentičnije. Uglavnom se imena daju po nekom pretku za koga nas veže lepa simbolika, poput bake ili deke, dok, s druge strane, postoje neka standardna imena koja već godinama stoje na tronu najčešćih koja se daju deci. Iako se često mogu čuti kritike zbog davanja modernih imena, ne treba zaboraviti da je ime odluka roditelja i da svako za njih nosi veoma važnu simboliku i značaj za samu porodicu.

Srećna Republika vam otkriva i koja su to najčešća imena koja se daju bebama poslednjih godina, a ubedljivu pobedu nose Sofija i Luka. Odmah uz njih su i ženska imena Dunja, Mila, Teodora, Sara, Milica, Tara, Una, Nađa i Nikolina. Od muških imena su to Lazar, Vasilije, Stefan, Aleksa, Bogdan, Vuk, Filip, Mihajlo, Vukašin. Među ženskim imenima našla su se i Petra, Una, Helena, Lena, Darija, Ema, Zoe, Mia, Mila, Magdalena, Maša, Mina, Đurđa, Iva i Hana. Kada su u pitanju imena davana dečacima tu su i Viktor, Ognjen, Strahinja, David, Tadija, Andrej, Vukan, Dimitrije, Jakov.

Foto: Shutterstock

Pažljivo birajte ime za svoju bebu

Imena koja naši sugrađani najčešće daju svojim sinovima upravo su imena hrišćanskih svetaca, krsnih slava i apostola. Na tronu popularnosti i dalje suvereno stoji ime Luka, dok je za devojčice to ime Sofija. Zanimljiv je podatak da je ime Sofija najpopularnije ime za devojčice na celom svetu. S druge strane Luka, koji je trenutno najpopularnije muško ime u Srbiji i u Hrvatskoj, nalazi se među 10 najpopularnijih imena i u Sloveniji.

Sofija, značenje imena

Foto: Shutterstock

Sofija je najčešće, ali i jedno od najlepših ženskih imena u Srbiji

Ime Sofija potiče od grčkog imena i označava mudrost. Ono označava vrlinu i božansku mudrost, a kasnije su ga nosili i mnogi sveci. 

Žensko ime Sofija je najčešće ime u Srbiji u proteklih nekoliko godina, pa i nema tendenciju pada  popularnosti kada je u pitanju izbor imena koja najviše daju ženskoj novorođenoj deci. Veruje se da je u svom originalu to žensko ime u Grčkoj glasilo Sofia, te da potiče iz X veka. Poreklom je iz starogrčkog jezika i smatra se da originalno potiče od lične imenice „sophia“. Veruje se da je koren reči potekao od „philosophia“, te u prevodu znači „znanje, rad, mudrost, pamet“. 

Ime može da znači „ona žena koja je mudra“, „žena koja je oličenje pameti i znanja“, ali ima i značenje „ljubav prema mudrosti“, „pamet“, „vrlina“, „osoba koja je vešta“, „žena koja je pronicljiva i razborita“, „mudrica“. 

Luka, značenje imena

Privatna arhiva/ dr Ivana Marković

Luka najčešće muško ime

Luka znači "svetlost", a zaista se može reći da je Luka osvetlao jednu celu deceniju i genaracije dečaka rođenih posle 2010. godine. I to ne samo na našem podneblju nego i šire.

Ime Luka poreklom je iz Grčke, ali smatra se da je originalno postojalo najpre ili u grčkom ili latinskom jeziku, a odatle se prenelo u hrišćansku religiju. Najpoznatiji je svakako sveti apostol Luka, jedan od ukupno 12 apostola. On je tvorac trećeg jevanđelja "Po Luki", a pominje se i u „Svetom pismu“ i u „Novom zavetu“. Sveti apostol Luka je prema hrišćanskom verovanju bio lekar i iscelitelj, pomagao je svim bolesnim i nemoćnim ljudima, ali u isto vreme propovedao hrišćansku veru sa apostolom Pavlom.

U osnovi lične imenice Luka nalazi se grčki koren „luks“ što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, „ono što je svetleće i što obasjava“. Smatra se da su sva muška deca rođena pod tim ličnim imenom predodređena da budu „nosioci svetlosti“, da pomažu drugima, kao i da se bave humanim poslovima ili da budu naklonjeni pravdi, miroljubivosti i poštenju.

Svetska najlepša imena

Američka istraživanja su pak ispitivala koja su to imena najzvučnija kada se izgovore naglas i time se došlo do rezultata da je to ponovo ime Sofija, kao najvučnije žensko ime na celom svetu, dok je za dečake na svetskom nivou ime Zejn, prenosi Dejli rekord.

Prvobitno arapsko ime, Zejn, znači "lepota" i "milost" i popularizovano je u Britaniji zajedno s usponom slave Zejna Malika, člana benda "One Direction". U međuvremenu, ime Sofija dobilo je podršku u imenima Sofije Kopole i Sofije Vergare. Sledeća na listi imena su Džesi i Zoi. Ime Džesi vodi poreklo i iz engleske i iz holandske istorije i znači „božji dar“ ili „kralj“, dok Zoi ima svoje korene u grčkom jeziku i znači „život“.

Takođe, 3 najzvučnija imena za 2022. godinu na svetskom nivou su Čarli i Rozi. Čarli je trenutno jedno od najpopularnijih imena, a može se dati i dečaku i devojčici. Ime Rozi je engleskog porekla i sve je popularnije na svim područjima.

Ukupno 20 imena rangiranih od prvog do 20. na svestkom nivou, a po kriterujumu zvučnosti, našlo se na listi američkih naučnika: Sofija, Zoi, Rouzi, Ajvi, Fibi, Vajolet, Hana, Eli, Emili, Evelin, Eliza, Eva, Kloi, Penelope, Lusi, Rubi, Lili, Olivija, Ema, Elonora, Bela i Luna.

Lista muških imena izgleda ovako: Čarli, Luj, Vilijam, Fredi, Džordž, Ali, Danijel, Artur, Leo, Džozef, Teo, Hari, Noa, Tobi, Isak, Tedi, Samjuel, Džejms.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)